פסלים סביבתיים בשכונות העיר

08/05/2016 ל' ניסן תשע"ו

11 פסלי האבן שנוצרו במהלך סימפוזיון הפיסול הראשון של מודיעין מכבים רעות הוצבו בשבועיים האחרונים ב-11 שכונות העיר. כל שכונה זכתה לארח פסל המוסיף ליופייה ולצביון הקהילתי.

סימפוזיון הפיסול התקיים בעקבות החלטת מועצת העיר על שינוי שמות השכונות. העירייה ביקשה לאפיין את הצביון הקהילתי במעבר ממתחמי בנייה על שמות אדריכלים שתכננו אותם לשמות של שכונות מגורים.

בעקבות כך יצאה העירייה ב"קול קורא" לפסלי אבן לקחת חלק בסימפוזיון לפיסול. לקריאה זו נענו פסלים מהארץ ומהעולם וביניהם גם שלושה אמנים תושבי העיר: רותי בן אריה, אביבה ברגר ויורי מצקין. הסימפוזיון התקיים במשך כשבועיים במגרש במרכז העיר והתושבים יכלו להתרשם מקרוב אחר תהליך היצירה.

הפרויקט האומנותי, המשלב את האומנות בחיי היומיום של העיר, זכה לשבחים רבים בקרב תושבי העיר ובעירייה ציינו בסיפוק כי זו רק סנונית ראשונה של מהלכים לקידום האומנות, כאשר בעתיד תהיינה פעולות נוספות. בקרוב יוצב ליד כל אחד מהפסלים שלט מאיר עיניים עם שם השכונה החדש.

שכונת הפרחים

שכונת הפרחים. רח' צאלון, ליד הכניסה לחניית היכל הספורט. פסל של אביבה ברגר.
אביבה ברגר פסלת, ציירת, ילידת ישראל, גרה ויוצרת במודיעין. פסליה מוצבים במרחב הציבורי ביפו, בקיסריה, במודיעין , במכבים וברוצ'סטר - ניו יורק. עבודותיה, בפיסול וציור נמצאות באוספים פרטיים רבים ורבות מהן מוצגות בספרי אמנות בקטלוגים ובמגזינים בארץ ובאירופה.

שכונת מוריה

שכונת מוריה: בכיכר בצומת מנחם בגין (נתיב צפוני) ולאה אמנו. פסל של בראון איגור.
בראון איגור. נולד בלבוב, אוקראינה 1955. גר ויוצר בגני יהודה, בעל תואר שני בפיסול של אקדמיה לאמנות בלבוב והאקדמיה לאמנות מונומנטאלית בחרקוב. הציג בתערוכות יחיד ותערוכות נושא רבות בארץ ובחו"ל וכן הציב עשרות פסלים ומונומנטים במרחב הציבורי בארץ ובעולם.

שכונת אבני חן

שכונת אבני חן: בכיכר בצומת אבני החושן/יהלום. פסל של בן אריה רותי וצוקרמן יוסף ז"ל.
רותי בן אריה - גרה ויוצרת במודיעין. הוציאה לאור של ספר "images" הכולל שירים, ציורים וצילומים. השתתפה בתערוכה קבוצתית והציגה תערוכת יחיד בהיכל התרבות במודיעין. זכייה בתחרות פיסול להקמת פסל באולפנת מודיעין (2001).

צוקרמן יוסף ז"ל (נפטר לאחר סיום סימפוזיון הפיסול) יליד פתח תקווה 1930. התגורר ויצר בכרמי יוסף. למד פיסול בחומר אצל הפסלים פסח פליט ותומס דטרוי וציור אצל ישראל פורט. פיסל באבן בקיבוץ חולדה בהנחייתו של הפסל ראובן שרף.

שכונת מכבים

מכבים: שדרת המכבים נתיב צפוני יציאה מהשכונה מיד לאחר כיכר רבין בצד ימין בסמוך למתקן הבזק בדשא בין שני הערערים הגדולים – פסל של ג'וליאנו גיוסיני.
ג'וליאנו גיוסיני. יליד 1967 גר ויוצר בברגמו, איטליה. בוגר האקדמיה לאמנות קררה, ברגמו. הציג בעשרות תערוכות יחיד וקבוצתיות בכל ערי איטליה, בצרפת, מונקו, יפן מוזיאון המטרופוליטן בקוריאה, הביאנלה לקרמיקה בקהיר מצריים ועוד. הציב פסלים רבים במרחב הציבורי באיטליה וברחבי העולם.

שכונת המגינים

שכונת המגינים: רח' בר לב פינת חיים לסקוב. פסל של היימן גרשון.
היימן גרשון, יליד 1949 ישראל. צייר מעצב ופסל, המפסל באבן, ובעיקר באבנים ישראליות.
הציג בתערוכות יחיד של פיסול וציור בתערוכות קבוצתיות של ציור ופיסול בארץ ובחו"ל. ברחבי הארץ מוצבים מעל 30 פסלים אורבאניים וסביבתיים שפיסל, וכן 11 אנדרטאות לזכר חללי מערכות ישראל ולזכר קורבנות השואה. זכה בפרס בסימפוזיון פיסול בינלאומי באבן בצרפת.

שכונת הכרמים

שכונת כרמים: עמק האלה בכניסה לשכונה. פסל של וולושננקו לודמילה.
וולושננקו לודמילה, נולדה בחרקוב בשנת 1954. גרה ויוצרת בישראל משנת 1990. מתמחה בפיסול באבן, ברונזה ועץ. מאז 1981 מציגה תערוכות יחיד ומשתתפת בתערוכות קבוצתיות נבחרות בישראל ובחו"ל. עבודותיה מוצבות באוקראינה, ארמניה, איטליה, שוויץ , הולנד וישראל.

שכונת הנביאים

שכונת נביאים: רחוב נביאים פינת אלישע הנביא, בגינה. פסל של ידידיה (דודו) מור.
ידידיה מור, יליד ירושלים שנת 1951. מפסל בברזל ובאבן. משנת 2001 השתתף ב-20 סימפוזיוני פיסול בארץ. הקים פרויקטים במרחב הציבורי ברחבי הארץ. השתתף בתערוכות קבוצתיות בארץ.

שכונת משואה

שכונת משואה: רח' יצחק רבין (צפוני) פינת שד' החשמונאים בתחילת המדשאה. פסל של מצקין יורי.
מצקין יורי, נולד בחרקוב, אוקראינה 1951. גר, יוצר ומלמד במודיעין. הציג בתערוכות יחיד ותערוכות נושא רבות בארץ ובעולם. הציב פסלים ומונומנטים במרחב הציבורי באוקראינה, רוסיה, קובה , ירושלים חיפה ותל-אביב.

שכונת השבטים

שכונת השבטים: רח' לוי פינת יצחק רבין במדשאה. פסל של פינק ברני.
פינק ברני, יליד דרום אפריקה, שנת 1994. עלה ארצה בשנת 1962. השתתף במספר רב של תערוכות יחיד ותערוכות קבוצתיות במוזיאונים וגלריות ציבוריות בישראל ומחוצה לה. יצר עבודות מונומנטאליות ועבודות סביבתיות גדולות בארץ.

רעות

רעות – מול כיכר לב רעות, בדשא הדרומי בין עמוד התאורה הלבן לבין הדקל. פסל של פרמינגר טניה.
פרמינגר טניה, ילידת ברית המועצות. עלתה ארצה בשנת 1972 אמנית היוצרת פיסול, אמנות סביבתית, מיצב וצילום. מציגה בתערוכות יחיד ומשתתפת בתערוכות קבוצתיות נבחרות, במוזיאונים וגלריות ציבוריות. עשרות עבודותיה מוצבות במרחב הציבורי בישראל ובארצות רבות בעולם.

שכונת הנחלים

שכונת הנחלים: רחוב נחל געתון פינת נחל דליה - פסל של זאב קרישר.
זאב קרישר, יליד פולין, שנת 1946. עלה לישראל בשנת 1957. יוצר ומלמד בקיבוץ חצור. הציג תערוכות יחיד בארץ ובתערוכות קבוצתיות נבחרות במוזיאונים וגלריות ציבוריות. עשרות עבודותיו מוצבות קבע ברחבי הארץ, באוסטריה, ברומניה, בגרמניה, בצ'כיה בתורכיה בסין ובארה"ב.