הרחבת התוכנית למיתון תנועה בעיר

06/07/2011 ד' תמוז תשע"א

צג מהירות עמק דותן

ועדת התחבורה של עיריית מודיעין מכבים-רעות בראשות חבר המועצה חנן ברנשטיין התכנסה בשבוע שעבר ודנה בנושא הצבת מצלמות וצגי מהירות נוספים ברחבי העיר. בדיון הציג רכז התנועה של משטרת מודיעין, שי אלגרבלי נתונים של שתי מצלמות המהירות הפועלות כיום בעיר.

המצלמה הראשונה, הפועלת מזה כשנה וחצי בעמק בית שאן שבשכונת הנביאים הביאה לירידה משמעותית במהירות הנסיעה ברחוב וכן גרמה להפחתת מספר התאונות בצומת הרחובות עמק בית שאן ויחזקאל הנביא.

בחודש ינואר האחרון תפסה המצלמה 84 נהגים במהירות מופרזת, זאת לעומת 274 נהגים כאלה בחודש ינואר 2010.

בפברואר נתפסו 110 נהגים לעומת 362 בפברואר הקודם. במרץ האחרון נתפסו 85 נהגים לעומת 297, באפריל 62 נהגים לעומד 212 אשתקד ובחודש מאי האחרון תפסה המצלמה 56 נהגים בלבד הנוהגים במהירות מופרזת לעומת 195 כאלה בחודש מאי 2010.

נתונים דומים עולים מפעילותה של מצלמת המהירות הפועלת בעמק החולה: בחודש פברואר האחרון תפסה המצלמה 66 נהגים הנוהגים במהירות מופרזת לעומת 96 נהגים בפברואר 2010. הפער בחודש מרץ היה גדול עוד יותר כאשר בשנה שעברה נתפסו 301 נהגים והשנה 72 נהגים בלבד. בחודש אפריל 2011 נתנו ע"י המצלמה 42 דו"חות בלבד לעומת 264 באפריל 2010 ובחודש מאי 54 נהגים נתפסו מעל המהירות המותרת לעומת 192 נהגים אשתקד.

בוועדה ציין אלגרבלי כי גם צגי המהירות המראים את מהירות הנסיעה כם הם גורמים לנהגים לנהוג ע"פ חוקי התנועה: בתחילת עמק האלה לבאים מהכניסה המערבית לעיר, וכן בעמק דותן ליד מועדון הנוער הביאו הצגים להורדת מהירות הנסיעה.

ברנשטיין דיווח כי לעיר הוקצה סכום של כמעט מיליון שקלים לסיום תוכנית העבודה לשינויים גיאומטריים בצמתים הסמוכים למוסדות ציבור וחינוך בעיר. כמו כן יוצבו מצלמות מהירות נוספות וצגי מהירות חדשים: הצבת מצלמה בשדרות החשמונאים מזרח, צג מהירות בשדרות החשמונאים מערב, מצלמה בעמק זבולון צפון, צג מהירות בעמק זבולון דרום וכן הוספת צג מהירות בעמק החולה דרום במקביל למצלמה הפועלת בעמק החולה צפון. הכסף ישמש גם להתקנת פסי האטה בסמוך לבי"ס קשת בשכונת המגנים וליד היכל התרבות ברחוב עמק דותן.

עוד דיווח ברנשטיין כי משרד התחבורה אישר הקמת שלוש כיכרות ברחבי העיר בצמתים שסבלו מכמות גדולה של תאונות דרכים: צומת הרחובות עמק דותן וכליל החורש ליד ההולמס-פלייס, צומת הרחובות עמק האלה ודבורה הנביאה, וכן בצומת הרחובות תלתן-דם המכבים.

נושא נוסף שנדון בוועדה הוא תוכנית הקמת שביל האופניים לאורך עמק החולה אותו הציגה אדריכלית הנוף של העירייה, גלית ירושלמי. השביל יחל במרכז העיר בסמוך לקניון עזריאלי, ימשיך לאורך עמק החולה 1.7 ק"מ ויסתיים בדרך יאיר פרג המובילה למכבים ורעות. השביל יחובר לרשת שבילי האופניים העירונית המוקמת בימים אלה וכוללת את שבילי האופניים בשדרות החשמונאים לכיוון לטרון, עמק זבולון ובעתיד הקרוב לאורך כביש 431 עד הרכבת. העבודות צפויות להתחיל בחודשים הקרובים.

רוחב השביל יהיה כ-2.5 מטר והוא יוקם בצמוד לכביש, אך על חשבון רצועה מהעמק עם הפרדה מלאה מהכביש. התכנון כולל ביטול נתיבי הפנייה שמאלה מעמק החולה בצמתים עם הרחובות נחל עיון, נהר הירדן, נחל צין ונחל פארן. זוהי הפעם הראשונה בעיר בה ניתן עדיפות לשבילי אופניים על חשבון נתיבי נסיעת רכבים כאשר המטרה היא גם להקטין את מהירות הנסיעה בתוך עמק החולה עצמו.

יו"ר הוועדה חנן ברנשטיין: "מאז תחילת הקדנציה אנחנו מקדימים פרויקטים רבים במסגרת תוכנית מיתון התנועה בעיר. בכל מקום שטיפלנו, אם זה בהקמת כיכר, הצבת מצלמות או צגי מהירות, שינויים גיאומטריים ופסי האטה, הדבר הוכיח את עצמו והוריד את מהירות הנסיעה ותוצאות התאונות. לכן אנחנו ממשיכים במגמה זו במלא המרץ ואין ספק כי כיוון זה מוביל לעתיד בטיחותי יותר".