פתיחת עסקים במתכונת חירום

19/04/2020 כ"ה ניסן תש"פ

עדכון פתיחת עסקים בחירום 19.4.20

הודעה משותפת של משרד ראש הממשלה, משרד הבריאות ומשרד האוצר
להלן עיקרי התיקונים לתקנות שעת החירום אותם אישרה הלילה,19.4.20, הממשלה וייכנסו לתוקף עם הפרסום ברשומות:


תקנות שעת חירום (הגבלת מספר העובדים במקום העבודה לשם צמצום התפשטות נגיף הקורונה)(תיקון):

  • ענפי התעשייה, הייצור והשירותים יוכלו לשוב למתכונת עבודה של 30% ממצבת כוח האדם או עד 10 עובדים בו זמנית במקום העבודה, לפי הגבוה מביניהם.

  • עם זאת, מגבלה זו לא תחול על מקומות עבודה ועסקים שיעמדו בכללי ה״תו הסגול״ ואלו יוכלו להעסיק היקפי כוח אדם גבוהים יותר.

  • להלן הכללים המרכזיים של "התו הסגול" למעסיקים: כל עסק ימנה ממונה קורונה מטעמו; שמירה על כללי היגיינה; איסור התקהלות בפינת הקפה ובמטבחונים; אכילה בחדרו של העובד ככל האפשר; שמירה על מרחק 2 מטר בין אדם לאדם; בדיקת חום בכניסה; שיבוץ באותה קבוצת הסעה ואותה משמרת, ככל האפשר; בחדר שגודלו עד 20 מ״ר - יוכלו לשהות שני עובדים, או מספר גדול יותר של עובדים אם בין עובד לעובד ישנה מחיצה שתמנע העברת רסס; בחדר שגודלו מעל 20 מ"ר- עד 5 עובדים או מספר גדול יותר של עובדים אם בין עובד לעובד ישנה מחיצה; קיום פגישות ודיונים יתאפשר עד 8 עובדים בחדר.

  • במידה ואחד מן העובדים נדבק בנגיף הקורונה במקום העבודה, יסגר מקום העבודה כולו או חלקו לתקופה שתסתיים לכל המאוחר עם סיום החקירה האפידמיולוגית על ידי משרד הבריאות.

  • נוסף על האמור מומלץ כי אדם עם מחלות רקע ימנע מהגעה פיסית למקום העבודה.

  • עמידת העסק בכללי ה״תו הסגול״ תהיה באמצעות רגולציה עצמית. ככל שהעסק עומד בכללים שנקבעו הוא יוכל לחזור לפעילות באופן מיידי ללא צורך בקבלת אישור. הפרה של הכללים כרוכה בעבירה פלילית וחזרה למגבלות הקודמות.

    תוקפן של תקנות שעת חירום (הגבלת מספר העובדים במקום העבודה לשם צמצום התפשטות נגיף הקורונה) יוארך עד ליום ו׳ ה-30 באפריל 2020.


    תקנות שעת חירום (הגבלת פעילות)(תיקון):

  • אושרה פתיחה של מספר ענפי מסחר ושירותים בכפוף להתחייבות לעמידה בתנאים הבאים (״התו הסגול״ למסחר): הצהרת בריאות ומדידת חום לנכנסים, סימון מרחק של 2 מטרים בין הלקוחות בקופה, מחיצה פיסית בין המוכר לקונה, עבודה במשמרות קבועות, שמירה על הגיינה וחיטוי באופן תדיר, הגבלה של מספר הנכנסים לחנות כך שלא יהיו יותר מ-2 לקוחות בו זמנית בחנות או 2 לקוחות לכל קופה רושמת פעילה, בחנות שגודלה מעל 100 מ״ר יוכלו לשהות 4 אנשים לכל קופה רושמת פעילה.

    להלן הענפים שאושרה פתיחתם בכפוף לתנאים המופיעים מעלה (ה״תו הסגול״ למסחר):
    ציוד מידע ותקשורת, ציוד אודיו ווידאו, מחשבים, ציוד היקפי ,תוכנה וציוד תקשורת, טקסטיל, כלים ממתכת, צבעים וזכוכית, שטיחים, מרבדים וחיפויי קיר ורצפה, רהיטים, מוצרי חשמל וגז ביתיים, כלי בית וכן מוצרים אחרים לבית (למעט צעצועים ומשחקים), חפצי תרבות ופנאי, ספרים, עיתונים, ציוד משרדי וצורכי כתיבה, ציוד ספורט ואופניים, כלי נגינה, מוזיקה וסרטים על גבי מדיה, אביזרים רפואיים, מכבסה, מתפרה וסנדלריה.

  • נקבע כי הפעלה של עסק בניגוד לאמור בתקנות תחשב כעבירה פלילית וכן כעבירה מנהלית שניתן להטיל בגינה קנס.

  • ניתן יהיה לבצע משלוחים מכל החנויות, ואיסוף עצמי מכל החנויות הפתוחות על פי התקנות.

  • ניתן יהיה להפעיל גן חיות, ספארי או גן לאומי לשם קיום פעילות במקום פתוח המיועדת לאדם עם מוגבלות בהתאם להנחיות שנקבעו בתקנות.

  • לא יפעיל רופא מרפאה או חדר ניתוח לשם מתן טיפול המיועד לצורך אסתטי, אלא אם הטיפול נדרש לצורך בריאותי חיוני.

    מוקדם יותר אמש, 18.4.20, חתם מנכ"ל משרד הבריאות על צו בריאות העם המאפשר את פתיחת החינוך המיוחד במגבלות של עד 3 ילדים בקבוצה, בכפוף להפרדה של רבע שעה בין קבוצה לקבוצה והקפדה על היגיינה.

  • נוסף לכך, יתאפשר חיבור של 3 משפחות עם מטפל קבוע לצורך שמירה על הילדים תוך הקפדה על הכללים המחייבים.

    תוקפן של תקנות שעת חירום (הגבלת פעילות) עד ליום א׳ ה-3 במאי 2020.

    שמירה על ההנחיות ושותפות הציבור תאפשר לכולנו להמשיך ולבלום את נגיף הקורונה בישראל ובכך לקדם הקלות נוספות בעתיד הקרוב בהתאם לירידה בהיקף התחלואה.


פתיחת עסקים במתכונת חירום 24.3.20

משרד הכלכלה והתעשייה – הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים וחדר המצב של השלטון המקומי שלחו מכתב לכל ראשי הרשויות המקומיות עם הסברים אודות פתיחת עסקים במתכונת חירום.
אנחנו נמצאים בעיצומם של ימים לא פשוטים, וההשלכות של התפשטות נגיף הקורונה נרחבות ומשפיעות במיוחד על הכלכלה ועל המגזר העסקי.

הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים עומדת בקשר שוטף עם רשויות מקומיות וכן מפעילה קהילה של למעלה מ-80 נציגי רשויות שמשתתפים בתוכנית מקדמי עסקים ברשויות.

בימים הקרובים מרכז השלטון המקומי יעמיד לרשות הרשויות המקומיות והעסקים הפועלים בשטחן, פורטל אינטראקטיבי שיכלול את המידע החיוני ושלל יוזמות יצירתיות שמטרת להקל על העסקים ולסייע להם להתמודד עם המצב.

ההנחיות החדשות לעניין פתיחת עסקים:
היום המשק עבר לעבוד במצב חירום. תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש – הגבלת פעילות) – התש"ף 2020. תקנות שעת חירום (הגבלת מספר העובדים במקום עבודה לשם צמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש), התש"ף 2020, מגדירות את אופן העבודה של המגזר הציבורי והעסקי.

חשוב לדעת שמרבית העסקים יכולים להמשיך ולעבוד, חלקם בתנאים מגבילים וחלקם ללא תנאים מגבילים.

עסקים שלא יכולים לפעול הם:

  • עסקים שממוקמים בתוך קניון. אבל חנויות למכירת מזון, בתי אוכל (משלוחים או שירות לקחת), בתי מרקחת, חנויות שמוכרות מוצרי היגיינה, יוכלו להמשיך ולפעול גם בתוך קניון.

  • מקומות בילוי - דיסקוטק, בר, פאב, אולם אירועים, מכון כושר, בריכת שחיה, פארק מים, גן חיות, ספארי, פינת חי, בית מרחץ, בית קולנוע, תיאטרון, ספריה, מוזיאון ומוסד תרבות אחר, פארק שעשועים, לונה פארק, מקום לעריכת מופעים וירידים, כלי שיט ציבורי, רכבל, שמורת טבע, גן לאומי, אתר מורשת ומקום שיש בו אטרקציה תיירותית.

  • שוק קמעונאי ודוכן בשוק קמעונאי גם אם הוא מוכר מזון. אבל חנות ליד השוק יכולה לפעול בהתאם שמפורטים להלן.

  • עסק לטיפול לא רפואי בגוף האדם - טיפול יופי וקוסמטיקה, פדיקור ומניקור, מכון שיזוף, מספרה, כתובות קעקוע, ניקוב חורים בגוף האדם.

עסקים שיכולים להמשיך לפעול בתנאים:

  • בית אוכל (מסעדה, בית קפה, מזנון) ובית אוכל בתוך בית מלון - יכולים לפעול אך לא לאפשר צריכה של האוכל במקום. כלומר, הם יכולים להוציא משלוחים או למכור מזון ולקחת.

  • חנות למכירה של מזון (סופרמרקט), בית מרקחת, חנות למכירת מוצרי היגיינה - בתנאי שנשמר ככל האפשר מרחק של 2 מטר בין המבקרים. לשם כך יש לסמן מקומות לעמידה בתרום לקופה, ולמנוע צפיפות באמצעות ויסות של כניסת מבקרים.

  • עסקים אחרים - צרכים לשמור על מגבלה של 10 עובדים במקום העבודה או 30% מכוח האדם, הגבוה מבניהם.

  • מקומות עבודה שיש להם היתר עבודה ביום המנוחה - יכולים לעבוד עם מספר העובדים שהותרו בהיתר או 30% מכוח האדם, לפי הגבוה מבניהם.

  • עסקים חיוניים - עסקים שמשתייכים לאחד הענפים שמפורטים בתוספת הראשונה לתקנות שעת חירום (הגבלת מספר העובדים במקום עבודה לשם צמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש) התש"ף-2020, יכולים לעבוד בהיקף כוח האדם שנדרש להם על מנת לספק את השירות החיוני. התקנות לא מכתיבות מגבלה ספציפית.

    הענפים החיוניים הם: בריאות (כולל אופטיקה), מגזר פיננסי (כולל בנקים), משק האנרגיה (כולל חשמל, גז טבעי, נפט, מים), ענפי מזון (כולל חקלאות, מרכולים, הובלה, אחסנה ועוד), כל שירותי ההובלה והאחסנה, ענפי הטואלטיקה וחומרי הניקיון, ענפי ייצור התרופות, הנמלים וחברות הספנות, שירותי התקשורת, מקום עבודה שעוסק בעבודות בינוי או תשתית, אבטחה, ניקיון, חישוב שכר, תחזוקה, טכנאות.

    חשוב לשם לב שאין הכרזה פרטנית על מפעלים חיוניים, ועסקים לא צריכים להחזיק באישור, על היותם חיוניים. כל שעליהם לעשות זה לבדוק האם הם שייכים לאחד הענפים שהוגדרו כחיוניים בתוספת הראשונה לתקנות.

הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים עומדת לרשותכם:

למידע על כלי סיוע של הסוכנות, כלי סיוע של גופים אחרים, ומידע לעסקים – כנסו לאתר הסוכות לעסקים קטנים ובינוניים - לחצו כאן

אם אתם נתקלים בהנחיות אחרות מהאמור כאן מצד גורמים רשמיים, אנא עדכנו את נציגי הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, ואנחנו נדאג להבהרת המצב החוקי באופן מתואם עם הגורמים הממשלתיים.

המוקד של משרד הכלכלה *6680

הנחיות משרד הבריאות לגבי ספרים/קוסמטיקאיות המציעים את שירותיהם בבית הלקוח, הרינו להבהיר -

בהתאם לעמדת גורמי המקצוע אין מקום לאפשר פרקטיקה זו. אופי הטיפול מהסוג האמור כולל מגע קרוב בין המטפל ללקוח. בנוסף, בעל מקצוע המגיע לבתים של לקוחות למעשה חשוף ונחשף למגעים רבים.

בהתאם לסעיף 5(א)(2) לתקנות הגבלת פעילות: "לא יפעיל אדם מקום או עסק" לרבות עסק "לטיפול לא רפואי בגוף האדם".

צו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי), תשע"ג-2013 כולל תחת טיפולים לא רפואיים בגוף האדם: טיפול יופי וקוסמטיקה, פדיקור ומניקור, מכון שיזוף, מספרה, כתובות קעקע, וניקוב חורים בגוף האדם.

בהתאם לכך, לשון התקנה ומטרתה – ריחוק חברתי וצמצום מגעים במטרה למנוע את התפשטות המגיפה, אין להפעיל עסק מהסוגים האמורים לעיל ובכלל זה בבית הלקוח.

אמנם תקנות הגבלת פעילות כוללות אפשרות לצאת למקום עבודה, אשר מוגדר גם כ"כל מקום שנעשית בו עבודה לצורכי עסק או משלח יד...", אולם לאור העובדה שקיים בתקנות סעיף ספציפי האוסר על עסקים מסוג טיפולים לא רפואיים, ובהתחשב ברציונל בגינו נקבע האיסור על הפעלת עסקים מהסוג האמור, אשר מתקיים גם במקרה של הפעלת העסק מבית הלקוח – אין מקום לפרש את ההחרגה של יציאה למקום עבודה, ככוללת הפעלת עסק לטיפול לא רפואי בגוף האדם בבית הלקוח.

לאור האמור לעיל, אין לאפשר הפעלת עסק לטיפול לא רפואי בגוף האדם בבית הלקוחות.



פניה למוקד העירוני מוקד 106
פניה למוקד העירוני
חזור לראש העמוד