הלחץ והחרדה שקיימים אצל כולנו ביומיום מתגברים לאור מגפת הקורונה, וגורמים למגוון רחב של רגשות לא נעימים - עצב, לחץ, בלבול, פחד או כעס. מדובר בסיטואציה חדשה, לא מוכרת, איתה מתמודדים אנשים במדינות רבות בעולם
הנה עשרת הדיברות למבועתי הקורונה מאת קרן זמיר קופת חולים מאוחדת:
נסו לשמור על שגרת חיים כמה שאפשר, כולל אורח חיים בריא, תזונה נכונה, פעילות גופנית, שינה וסדר יום קבוע.
צרו קשר עם בני משפחה וחברים - שיחה עם אנשים שאתם סומכים עליהם ומרגישים מספיק קרובים אליהם יכולה לסייע.
הגבילו את "זמן הדאגה" - צמצמו חשיפה לתקשורת ולגורמי חרדה.
איספו מידע ממקור אמין - אתר משרד הבריאות או ארגון הבריאות הבינלאומי.
אל תעשו שימוש בעישון, אלכוהול או אוכל כדי להתמודד עם רגשות לא נעימים.
התחברו לכוחות שלכם. שאלו את עצמכם מה עזר לכם במקרים דומים בעבר ונסו לנקוט בטקטיקות דומות.
אם אתם מרגישים שאתם מוצפים רגשית פנו לגורם מקצועי במרפאה – והכי טוב, בשיחת וידאו בלי לצאת מהבית
עשו שימוש בטכניקות מוכרות להרגעה עצמית כגון נשימות, צפייה בסרטים, מוזיקה. תצחקו. יש המון פוסטים וממים מצחיקים על המצב ברשתות החברתיות.
החליפו מחשבות שליליות בחיוביות, ונסו לבחון את המצב בצורה מעשית יותר. למשל: המחלה הזו היא בדרך כלל די קלה ואינה מסוכנת כלל בגילאים צעירים.
אני יכול לסמוך על משרד הבריאות. כוונתם לדאוג ולשמור עלינו.
לתקשורת יש נטייה להעצים דברים שליליים ולהציג בעיקר את הנתונים הקשים לצורכי רייטינג. אם אצטרך להיכנס לבידוד אוכל סוף סוף לנצל את הזמן כדי ללמוד ו/או לעשות דברים שאני אף פעם לא מצליח/ה להגיע אליהם.
תרגיל להרגעה עצמית על ידי נשימה איטית:
הנשימה האיטית היא נשימה נינוחה ונעימה אך איטית יותר מאשר קצב הנשימה הרגיל שלנו. קצב נשימה רגיל נע בין 12-18 נשימות בדקה. בתרגיל זה ננסה לנשום בקצב של 6-8 נשימות בדקה. המטרה בתרגיל זה היא להיכנס למצב איזון טוב יותר של מערכת העצבים האוטונומית. הקצב המדויק שלך יהיה הקצב שבו יהיה לך הכי נח לעשות את התרגיל.
מומלץ לעשות שימוש בקשית בתחילת הדרך, הקשית תסייע לאמץ נשימה איטית נכונה ונינוחה. החזיקו את הקשית בפה, הכניסו אויר דרך האף והוציאו אותו דרך הקשית, הכנסת אויר לא מאומצת והוצאת אויר איטית ורציפה.
פשוט תנו לאוויר להיכנס בעזרת נשימה מעט עמוקה יותר מהרגיל. הניחו שתי ידיים על הבטן, ושימו לב כי בזמן הכנסת האוויר שלא בית החזה מתרומם אלא הבטן. הוציאו את האוויר באיטיות, משך זמן הוצאת האוויר יהיה בערך כפול ממשך הכנסת האוויר. מומלץ לעשות תרגיל זה עם כל בני המשפחה. תרגלו נשימה זו כחמש דקות. בתום התרגול שימו לב לתחושות בגוף, האם אתם יותר נינוחים? יותר רגועים? שתפו את בני משפחתכם בתחושותיכם.
שימו לב כי לעיתים תרגול נשימה איטית למי שאינו רגיל עלול לגרום לסחרחורת, פיהוקים ותחושת אי נוחות, לא להיבהל, זה יעבור ככל שתתקדמו בתרגול.
רק בריאות!
הכותבת: קרן זמיר, סגנית מנהל השרות הסוציאלי, קופת חולים מאוחדת