דו"ח מבקר העירייה לשנת 2023

19/01/2025 י"ט טבת תשפ"ה

ביום רביעי 8.1.25, הציג מבקר העירייה, אריק משיח, את דו"ח המבקר לשנת 2023. הדו"ח הוא מסמך מקיף, המעניק תמונת מצב על בחינת תפקוד העירייה ויחידותיה במהלך השנה החולפת.

כידוע, דו"ח המבקר מהווה כלי פיקוח מרכזי שנועד להבטיח ניהול תקין, יעילות ושקיפות במוסדות העירוניים. הדו"ח כולל סקירה מעמיקה של פעילויות העירייה בתחומים מגוונים ובוחן את עמידת הגורמים הרלוונטיים ביעדים שנקבעו. הצגת הדו"ח מספקת לתושבי העיר ולמקבלי ההחלטות, מידע חיוני שמסייע בקידום תהליכי שיפור והתאמת השירותים לצרכים המשתנים של הציבור.

הדו"ח השנה כלל חמישה נושאים שנבחנו במהלך השנה, במטרה לשדרג ולייעל את ניהול המשאבים העירוניים והכנסות העירייה, ולהבטיח שירות איכותי וממוקד יותר לתושבים. הביקורות בוצעו בתחומים שונים הכוללים ניהול תקציבי, גבייה, מיצוי מקורות הכנסה, ניהול פרויקטים עירוניים ושירותים לתושב. כל דו"ח כלל סקירה מקיפה של המצב הקיים ולצידה המלצות פרקטיות לשיפור.

הנושא הראשון אותו העלה המבקר בדו"ח, היה בנושא היטלי השבחה. היטל השבחה הוא תשלום חובה הנגבה מעליית שווי מקרקעין בעקבות אישור תכניות, מתן הקלות או היתר לשימוש חורג. על פי החוק, קיימת חובת תשלום של התושב, בעת מימוש זכויות בנכס.

במסגרת הביקורת, נערכה בחינת נאותות תהליכי החישוב, החיוב והגבייה של היטל ההשבחה, כולל שימוש במערכות מידע ותהליכי עבודה במחלקת השבחה ובמינהל הנדסה.
מהביקורת עלה כי למרות עומס העבודה שגדל, העירייה לא הקצתה משאבים מתאימים לטיפול בנושא. משיח ציין בדו"ח, כי למרות שהייתה עלייה של 267% בכמות הבקשות בין השנים 2014 ל-2021 לא הייתה תוספת תקנים או התאמות במינהל ההנדסה, האמון על תחום זה.

עוד קבע המבקר כי היו ליקויים בהסכמי ההתקשרות עם השמאים וכן על היעדר פיקוח על תעריפים מופחתים. המבקר הוסיף וציין כי אין שימוש בכלים דיגיטליים ובמנגנוני פיקוח וכי המעקב נעשה באמצעות קבצי Excel ידניים. בנוסף ציין המבקר כי לא היו נהלי עבודה מסודרים ותחומי פעילות מרכזיים של המחלקה אינם מעוגנים בנהלים מסודרים, אינם אחידים ואינם כוללים הגדרות תפקידים, לוחות זמנים, ופיקוח.

בסיכום הפרק, הציב משיח בפני ראש העיר מספר המלצות לייעול המערכת ובהן: בחינת תוספת תקנים או הקמת אגף חדש שירכז את תחום ההשבחה, וכמובן דרש עדכון והטמעת נהלי עבודה מסודרים תוך שימוש במערכות דיגיטליות שיבטיחו תיעוד מלא ואחיד של תהליכים ומעקב אחר תשלומים.

הדו"ח השני של מבקר העירייה שהוגש, עסק בנושא מיצוי הכנסות מקולות קוראים. בדו"ח זה מצביע משיח על פערים משמעותיים בניהול תחום הקולות הקוראים בעירייה.

"קול קורא" הוא מנגנון, שמאפשר לרשויות מקומיות לקבל תקציבים עבור פרויקטים ומיזמים שונים. מן הדו"ח עולה כי מיצוי המשאב החשוב הזה אינו מתבצע באופן מיטבי. מבקר העירייה קובע כי אחד הגורמים לכך הוא היעדר גורם מרכזי שיתכלל וירכז את כלל הקולות הקוראים הרלוונטיים לעירייה. לדבריו, אין בעירייה גורם מרכזי, שאחראי לניהול ומעקב אחר הקולות הקוראים. כמו כן, אין מאגר נתונים מסודר שמאפשר בקרה על כל הבקשות, ההגשות וההחלטות שהתקבלו.

עוד קובע הדו"ח כי המערכת הממוחשבת המשמשת לניהול קולות קוראים אינה מעודכנת, ואינה מאפשרת מעקב אפקטיבי. בנוסף, נתונים כספיים לא מוזנים למערכת באופן מסודר, מה שמקשה על קבלת החלטות מושכלות.

בנוסף עולה מהדו"ח כי בחלק מהמקרים לא אותרו קולות קוראים בזמן, ובמקרים אחרים לא תועדו החלטות על הגשת בקשות או ויתור עליהן. תהליכים אלה פוגעים ביכולת העירייה לממש פוטנציאל כלכלי משמעותי. המבקר בדק מדגמית את יישום הקולות הקוראים ומצא כי חלקם לא מוצו בשל ביצוע חלקי או אי עמידה בדרישות, מה שהוביל להפסד כספי.

המבקר העלה שורת המלצות ובהן: מינוי רכז קולות קוראים שירכז את התחום בצורה מסודרת ויבצע מעקב צמוד. יצירת מאגר נתונים מרכזי ומעודכן, הכולל סטטוס מלא של כל הקולות הקוראים. עדכון והטמעת מערכת ממוחשבת, שתסייע בקבלת החלטות ובמעקב כספי .כתיבת נהלים ברורים בנושא חלוקת אחריות ותיעוד החלטות.

בסיכומו של הדו"ח, ציין מבקר העירייה כי ניהול נכון של הקולות הקוראים יכול להניב לעירייה משאבים כספיים משמעותיים ולסייע בביצוע פרויקטים חשובים לתושבים. על כן, קבע כי מימוש ההמלצות שבדו"ח עשוי להביא לשינוי חיובי בתחום קריטי זה.

הדו"ח השלישי של מבקר העירייה עסק בנושא זמינות והנגשת השירות לתושב. הדו"ח הדגיש את המאמצים לשיפור השירות לתושבי העיר, לצד הצעות לקידום מערך השירותים המוניציפליים והתאמתם לצרכי התושבים. מבקר העירייה ציין כי במהלך שנת 2023 החלה העירייה בתכנית לשיפור השירות ואף החלה בעבודת מטה לקראת יישומה, אולם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל הביא להקפאת התכנית וכעת יש לחדשה.

בסיכומו של הדו"ח הגיש המבקר המלצות מרכזיות לשיפור השירות ובהן קביעת יעדים מדידים לבחינת איכות השירות, מינוי גורם ייעודי לבדיקת השירות, והגשת דו"חות תקופתיים להנהלת העירייה. שדרוג האתר העירוני, הגדרת מבנה אחיד למידע, מיפוי והוספת טפסים מקוונים, והוספת משוב לתושבים לשיפור התכנים. תרגום האתר לשפות נוספות, ומעבר להגשת מסמכים מקוונת כברירת מחדל.

הדו"ח הרביעי עסק באופן בו עבד מערך ניהול ערבויות בעיריית מודיעין מכבים רעות והחברות העירוניות. מהדו"ח עולה כי אין נהלים מוסדרים לניהול ערבויות בנקאיות, הן בעירייה והן בחברות העירוניות. כאשר בין השאר, אין נוהל לחילוט ערבויות. כמו כן, נמצא כי מערכות המחשוב אינן בעלות מערך אוטומציה המאפשר, זיכרון ארגוני או בקרה מספקת.

מבקר העירייה המליץ לעבור למערכת ממוחשבת מתקדמת שתנהל ותתריע אוטומטית על שינויים ותאריכים חשובים בערבויות. כמו כן, דרש לעגן נהלים חדשים שיסדירו את התהליכים לניהול ערבויות, חילוט, ושחרור. עוד קבע המבקר כי העירייה והחברות העירוניות נדרשות להתאים את פעילותן לתקנות ניהול החשבונות.

הדו"ח החמישי עסק במאבק ברישום כוזב לבתי ספר בעיר. דו"ח זה נכתב בצל גידול התופעה ובפעילות העירייה להתמודדות בתופעה בה תלמידים שאינם תושבי העיר, נרשמים לבתי ספר בעיר באמצעות שינוי כתובת כוזב.

המבקר ציין כי מינהל החינוך זיהה לא פעם רישום כוזב על ידי תושבים מרשויות סמוכות, אשר מספקים כתובת שקרית כדי להירשם למוסדות החינוך בעיר, ובכך תופסים מקום של תלמידים אמיתיים תושבי העיר. דו"ח זה קרם עור וגידים לאחר שעובדות מחלקת הרישום של מינהל החינוך שמו לב לדפוסים החשודים בנוגע למסמכים פיקטיביים.

הדו"ח שהוגש לראש העיר ממליץ על נקיטת מספר צעדים במטרה להיאבק בתופעה של רישום כוזב, למנוע את השפעתה על התושבים ולהגביר את הפיקוח והאכיפה על הליך הרישום לבתי הספר: קיום בדיקות קפדניות יותר בדגש על בתי הספר העל יסודיים, שיידרשו לוודא שהתלמידים באמת תושבי העיר. הגברת דרישות להוכחת כתובת, וכן פנייה למשרד הפנים, במטרה להעלות את הקלות הבלתי נסבלת של שינוי כתובת ללא בדיקה מעמיקה, שמאפשרת רישום משפחות כפולות על אותה כתובת. הגברת אכיפה כלפי הנרשמים באופן כוזב, והרחקתם ממסגרות החינוך.

דו"ח המבקר כלל, כתמיד, גם ניתוח פניות הציבור וכמובן גם מעקב תיקון ליקויים של דו"חות הביקורת הקודמים. בין השאר התייחס מבקר העירייה לדו"ח משנת 2019, שעסק בנושא פלישות לשטחי ציבור. מבקר העירייה עדכן כי הוקמה וועדה על ידי מועצת העיר שעוקבת אחר התקדמות הטיפול בנושא, לצד המשך מעקב של הוועדה לענייני ביקורת.

יו"ר ועדת הביקורת, חבר המועצה, רן שגב: "מטרת הביקורת היא לשפר ולייעל את עבודת העירייה ובאמצעותה לשפר את השירות עבור תושבי העיר. החלק המרכזי של הדו"ח עוסק במיצוי הכנסות והרחבת הפרויקטים בעיר המתוקצבים על ידי משרדי הממשלה – מה שיאפשר לנו להעניק יותר שירותים ויותר מסגרות לכלל התושבים. אני מבקש להודות בהזדמנות זו למבקר העירייה, אריק משיח, על הובלת תהליך הביקורת, לחברי הוועדה על העבודה העניינית והמקצועית, ולראש העיר, חיים ביבס, על קבלת ההמלצות והיישום שלהן.

"בשנה הקרובה, הוועדה בראשותי תבצע מעקב צמוד אחר הטיפול בליקויים שעלו בדו"ח, מתוך מחויבות לשיפור מתמיד בעבודת העירייה ובשירות לתושבים."
לחצו כאן לקריאת דוח מבקר העירייה לשנת 2023

העיר מודיעין מכבים רעות העיר מודיעין מכבים רעות

מתכוננים לעדלאידע

23/02/2026 ו' אדר תשפ"ו

ביום שישי 27.2 תצעד העדלאידע לציון 30 שנה לעיר; יתקיימו חסימות כבישים ושינויים בתחבורה הציבורית, ותוקם עמדת צפייה מונגשת לבעלי מוגבלות ראייה

להמשיך לקרוא

מתקפים ומשפרים את השירות

19/02/2026 ב' אדר תשפ"ו

חברת קווים תתגבר ביקורות בעקבות עלייה באי־תיקוף; נתוני התיקוף משמשים בסיס להחלטות על עומסים, תגבור קווים והוספת נסיעות בעיר

להמשיך לקרוא

היערכות לחירום, מוכנות אישית ומשפחתית

23/02/2026 ו' אדר תשפ"ו

אמנם, נכון ליום אין החמרה בהנחיות ההתגוננות של פיקוד העורף, והשגרה בעיר כסדרה. אך לנוכח הדיווחים על מתיחות אזורית גוברת, מומלץ לרענן את ההיערכות האישית והמשפחתית

להמשיך לקרוא

שבוע צה''ל 2026

17/02/2026 ל' שבט תשפ"ו

למעלה מ-3,000 בני נוער השתתפו באירוע השיא העירוני בהובלת אגף נוער וצעירים

להמשיך לקרוא

עדלאידע של פעם ב-30 שנה

18/02/2026 א' אדר תשפ"ו

פורים 2026 במודיעין מכבים רעות: שלושה ימי חג, תהלוכת ענק, מופעי רחוב ואירועי שיא חוגגים 30 שנה לעיר במסע צבעוני מהעבר אל העתיד.

להמשיך לקרוא

מתרגלים היערכות בחירום

19/02/2026 ב' אדר תשפ"ו

תרגיל פתע רחב היקף דימה נפילות טילים, פגיעה בתשתיות ופינוי תושבים – לחיזוק המוכנות, התיאום והחוסן העירוני

להמשיך לקרוא

עיר בטוחה עם שיעורי פשיעה נמוכים

17/02/2026 ל' שבט תשפ"ו

על פי נתוני משטרת ישראל לשנת 2025, עולה כי העיר מודיעין מכבים רעות הינה אחת הערים הגדולות הבטוחות בישראל עם שיעורי פשיעה נמוכים מאוד בעבירות אלימות ורכוש

להמשיך לקרוא

החודש הלאומי להגנה על ילדים ברשת

17/02/2026 ל' שבט תשפ"ו

לאורך חודש פברואר מתקיימות הרצאות בחטיבות הביניים, בנוסף באוסליבן בר תתקיים הרצאה חשובה להורים על זיהוי סימני אזהרה של חרם על הילדים

להמשיך לקרוא

מוכנות עירונית לחירום

19/02/2026 ב' אדר תשפ"ו

על רקע המתיחות, אין שינוי בהנחיות פיקוד העורף, השגרה במודיעין מכבים רעות נמשכת לצד חיזוק מוכנות והיערכות אחראית של העירייה והתושבים.

להמשיך לקרוא

עדכון מאבק העירייה במניעת זיהום האוויר

17/02/2026 ל' שבט תשפ"ו

העירייה ממשיכה בפעילות לצמצום זיהום האוויר, לאחר דיווח על שימוש באמצעים מתקדמים של צה״ל לאיתור שריפות פסולת, אך מדגישה: נדרשת אכיפה רחבה ומתמשכת.

להמשיך לקרוא

המשפחות השכולות נטעו עצים לזכר בני ובנות העיר

10/02/2026 כ"ג שבט תשפ"ו

בטקס המסורתי שמתקיים בחורשת הנופלים ניטעו עצים יחד עם תלמידים וחניכי תנועות נוער לזכר בני ובנות העיר שנפלו במלחמות בנוסף, התקיימו נטיעות עירוניות בהן נשתלו אלפי עצים בעיר

להמשיך לקרוא

נעים בסופ"ש מתרחב

10/02/2026 כ"ג שבט תשפ"ו

בהובלת ראש העיר ולאחר סקר עומק בקרב תושבים, קו 712 תוגבר משמעותית ושינה מסלול, כדי להבטיח מקום וזמינות לתושבי מודיעין מכבים רעות

להמשיך לקרוא

מקצרים את הדרך: קו ישיר חדש יחבר את העיר לצומת חטיבה 7

12/02/2026 כ"ה שבט תשפ"ו

לאחר עבודה ממושכת של עיריית מודיעין מכבים רעות, בהובלת ראש העיר, חיים ביבס, מול משרד התחבורה, יוצא לדרך פיילוט תחבורתי חדש שיקל על חיילי העיר בדרכם לבסיסי הדרום

להמשיך לקרוא

עדכון תושבים מאבק העירייה בזיהום האוויר

09/02/2026 כ"ב שבט תשפ"ו

בתחילת השבוע נערכה פגישת תיאום בין ראש העיר למפקד חטיבת בנימין במהלכה הושם דגש על אכיפת צווי האלוף, הגברת האכיפה ודרישה לדיווחים שוטפים מהמנהל האזרחי

להמשיך לקרוא

עוברים לארנונה ירוקה

05/02/2026 י"ח שבט תשפ"ו

בימים אלה יוצאת העירייה בקמפיין פרסומי לעידוד התושבים להצטרף לארנונה הירוקה אשר נשלחת ישירות למייל של התושב, ובכך מהווה שירות מתקדם וסביבתי יותר בדומה לשירותים דיגיטליים נוספים שהעירייה מעניקה

להמשיך לקרוא

נתפסו נערים שריססו כתובות גרפיטי

04/02/2026 י"ז שבט תשפ"ו

במסגרת האכיפה המוגברת ברחבי העיר ובהתאם למדיניות אפס סובלנות לאלימות וונדליזם, נתפסו ארבעה נערים כשהם מרססים כתובות גרפיטי בסמוך למרכז מרלז

להמשיך לקרוא

עדכון מאבק בזיהום אוויר 29.1.26

09/02/2026 כ"ב שבט תשפ"ו

תחנת הניטור שפעלה בשבועות האחרונים בשכונת הכרמים פונתה ללא תיאום מוקדם; העירייה דורשת הבהרות, דו״ח נתונים והסבר להעברתה מחוץ לעיר

להמשיך לקרוא

עולים על המסילה: מתחם הרכבת בדרך למהפך עירוני

01/02/2026 י"ד שבט תשפ"ו

שיתוף פעולה בין העירייה לרכבת ישראל ולרמ"י מקדם תכנית אסטרטגית לפיתוח אזור תחנת הרכבת עם תוספת זכויות בנייה, פתרונות תחבורה חכמה וחניון תת קרקעי חדש

להמשיך לקרוא

כנס העסקים חוזר לעיר

27/01/2026 ט' שבט תשפ"ו

כנס העסקים המצליח של המרכז לצמיחה עסקית במרכז הרב תחומי חוזר ביום שלישי 10.2, עם הרצאות מרתקות לבעלי העסקים המקומיים ונטוורקינג איכותי

להמשיך לקרוא

הגברת האכיפה במרכז העיר בסופ''ש

29/01/2026 י"א שבט תשפ"ו

במהלך סוף השבוע בוצעה פעילות אכיפה במרכז העיר, שכללה דוחות לכלי רכב דו גלגליים, תפיסת קורקינטים וטיפול באירועי הפרת סדר

להמשיך לקרוא


פניה למוקד העירוני מוקד 106
פניה למוקד העירוני
חזור לראש העמוד