יער הילדים וקבר סית הם זוג אתרים השלובים אחד בתוך השני כמו שתי מתכות שצורפו יחדיו אל תוך טבעת נוצצת ויוקרתית. קבר שהוא רכיב ארכיאולוגי מיוחד בדמות מבנה אבן המחופה בכיפה, כך העניקו כבוד למתים בימים עברו. לצידו יער יפהפה וירוק הנטוע למרגלות צלע ההר שעליו רעות.

מידע למטיילים

למי מתאים: כל המשפחה.

נגישות: חלק ראשון כן אחר כך לא נגיש.

עונה מומלצת : כל השנה.

משך המסלול: כ- 20 דקות הליכה.

אורך המסלול: כ 750 מטר.

לחצו כאן למיקום על המפה

לחצו כאן לאתר טבע עירוני - יער הילדים

יער הילדיםיער הילדים

איך מגיעים

הגעה דרך כביש 443 - כניסה לעיר מודיעין מכבים רעות דרך יאיר פרג, הנסיעה לכיוון מכבים רעות. בפינת הרחובות עמק החולה ויאיר פרג תבחינו בשביל הולכי רגל המתחיל דרך הגינה הציבורית.

אפשרות שנייה להגיע מהכיוון הנגדי מכיכר הכניסה למכבים דרך שביל כבוש מהפנייה למשעול אייל גלר. האתר נמצא על גבעה ממזרח לרעות ולידו בוסתן עתיק. כמו כן ניתן להגיע ליער הילדים מתוך רחוב אביטל ברעות.

תיאור המסלול

תחילת המסלול מעמק החולה פינת יאיר פרג - מאופיין בעלייה מתונה במעיין מבוך מגודר באבן ירושלמית דקורטיבית ומרוצף אספלט שסביב נטועים עצי כליל החורש שבראשית האביב פורחים בסגול מרהיב - קטע זה נגיש לעגלות וכיסאות נכים.

בהמשך הופך המסלול ללא נגיש - דרך עפר ישרה, במרכזה של הדרך בצידה השמאלי - תבחינו בשלט "קבר סית מנע" - פנו בעקבות השלט - שם תבחינו במבנה אבן חצי פתוח עם כיפה מעליו - זהו קבר סית מנע - מנקודה זו ניתן לראות את שדרות יאיר פרג.

חזרו לשביל העפר המרכזי פנו שמאלה והמשיכו בהליכה בצידכם הימני תבחינו במצבת אבן " יער הילדים" - זוהי האנדרטה שהוקמה לזכר הילדים שנספו לשואה. מאחורי המצבה ניתן להבחין באזור מיוער מאופיין בעצי אורן מחטניים - זהו יער הילדים. סוף המסלול מסתיים במפגש עם דרך נגישה וסלולה היטב שמימין ניתן לעלות לבתים ברעות ולשמאלה ניתן לרדת לשדרות יאיר פרג.

היסטוריה וארכיאולוגיה

'יער הילדים' נחלק לשני חלקים, מזרחי ומערבי על -ידי דרך רחבה המכונה דרך הפטרולים הישנה (זוהי דרך אשר הייתה פעילה עד שנת 1967. דרך זו עוברת מסביבת פארק קנדה חוצה את הגבעות הדרומיות וממשיכה דרך הכביש הישן של מכבים -רעות.

מבחינה היסטורית דרך הפטרולים הישנה הייתה למעשה שטח חוצץ בין קו העמדות הירדני לעמדות צה"ל, זהו שטח הפקר בין מלחמת העצמאות למלחמת ששת הימים. בחלק שלו באזור הגבעות הדרומיות, משתרע נוף יפהפה של חלקו המזרחי של עמק איילון עם המפגש של הרי יהודה, בשטחים אילו נותרו עד היום שרידי הביצורים של צה"ל מהתקופה שבין מלחמות אלו.

שני חלקיו של יער הילדים שונים לחלוטין האחד ממשנהו בכל הקשור לתוואי השטח, אופי הנטיעות והרכב הצמחייה הטבעית שבהם.

היער ניטע בשנת 2010 במטרה להנציח את זכרם של כמיליון וחצי ילדים, אשר נספו בשואה במהלך מלחמת העולם השנייה. היער הוא פרויקט קהילתי בשיתוף עיריית מודיעין מכבים רעות, חברים מהעולם - שותפים המרכז לחקר השואה והאנושיות, קק"ל ישראל, קק"ל ארה"ב, עמותת יזמ"ה מודיעין.

קטע היער שממערב לדרך הוא יער ותיק שניטע לאחר הקמתה של רעות בסוף שנות ה-80 של המאה העשרים (לפני האיחוד עם מודיעין) וצורף לפרויקט יער הילדים.

קבר סית מנע

ממצא ארכיאולוגי מעניין שבולט בשביל ההליכה הוא מבנה אבן ריבועי קטן, מהתקופה העות'מנית, עליו מתנוססת כיפת אבן. זהו קברה של סית מנע - ייחודו טמון בכך שהוא נבנה לכבודה של אישה קדושה (סית). מקום זה הוא אחד מהמקומות הבודדים בארצנו אשר ידוע על הימצאות מקום קבורה לאישה - שייח'ית.

סית מנע היא רק אחת מחמש נשים קדושות שנקברו בקרבת מקום : סית חניה, סית פרחה, סית זהרה וסית חוריה. על פי הפולקלור המקומי חמשת הנשים הן אחיותיו של השייח' מאעין שהיה מייסד וראשו של הכפר הסמוך. לאחר מותו, הגיעו אחיותיו ללווייתו, אך הן נפטרו בקרבת הכפר ובמקום מותה של כל אחת מהן הוקם מבנה קבר.

המסורת המקומית טוענת כי שייח' מאעין היה לא אחר מאשר בנימין בן יעקב, ואחיותיו הן 'בנות יעקב. סברה אחרת משייכת את שייח' מאעין כאחד מה"צחאבה", המצביאים של מוחמד אשר שיצאו בפקודתו לכיבוש ארצות.

קבר סית מנע הוא מבנה מרובע שתקרתו עוטה כיפה. מידותיו של הקבר הם כ- 4 על 4 מטרים וגובהו מוערך כ-2 מטרים. לקבר פתח אחד בלבד הפונה לכיוון צפון. בקיר הדרומי ישנם שרידי 'מיחרב', שכפי הנראה, נבנה בשלב מאוחר יותר.

עובי הקירות הוא כ-80 ס"מ, הקיר הפנימי עשוי אבנים גדולות והקיר החיצוני מאבנים צרות יותר. חלל הפנים של המבנה היה מטויח ונותר כך, ואילו מבחוץ רק הכיפה טויחה.

הכיפה נבנתה על גבי תבנית אדמה, טכניקה שהייתה נפוצה בתקופה העות'מנית. שיטת בנייה זו ומיקומו של המבנה, מעלים את הסברה כי הוא נבנה במקור כשומרה ורק מאוחר יותר הוסב לקבר.

קבר סית מנעקבר סית מנע


פניה למוקד העירוני מוקד 106
פניה למוקד העירוני
חזור לראש העמוד