מיקום וגבולות

אתר הנצחה לצד דרך הפטרולים הישנה המשלב חורש נטע-אדם ותיק, חורש נטע-אדם צעיר, כיסי צמחיית בתה ומבנה קבר שייח'
(סת' – שייח'ה) קטן ועתיק.

מיקום: האתר ממוקם בחלקה המזרחי של העיר, בין רעות ומכבים.

רחובות: מזרח – דרך פרופ' יאיר פרג; צפון – מקביל לחלק המזרחי של שד' עמק החולה; מערב – מקביל לרחוב אביטל ברעות; מדרום – שביל הולכי-רגל מכיכר מכבים לרחוב אביטל.

נ.צ.מ - נקודת ציון מרכזית: 644224 / 202328

לחצו כאן לשלט האתר

מפת הגעה ליער הילדים

על האתר

שלט עץ ועוד עץ

'יער הילדים' הוא יער נטע-אדם הממוקם מצפון-מזרח לרעות ונקרא כך על-שם הילדים אשר נספו בשואה.

גבולותיו: ממזרח – דרך יאיר פרג. מצפון – שורת הבתים בצידם הדרומי של שד' עמק החולה והגינה בפינת דרך יאיר פרג ושד' עמק-החולה. ממערב – שורת הבתים ממזרח לחלקו הצפוני של רחוב אביטל ברעות. מדרום – השביל המרוצף המתעקל ויורד מאמצע רחוב אביטל ברעות אל כיכר הכניסה למכבים, שעל דרך יאיר פרג.

'יער הילדים' נחלק לשני חלקים, מזרחי ומערבי, על-ידי דרך רחבה, היא 'דרך הפטרולים' לשעבר החוצה את 'יער הילדים' מצפון לדרום.

שני החלקים שונים מאוד האחד ממשנהו בכל הקשור לתוואי השטח, מסלע, אופי הנטיעות והרכב הצמחייה הטבעית.

חלקו המזרחי של 'יער הילדים' נמצא על מרבית חלקו התחתון של המדרון, בין דרך הפטרולים לבין דרך יאיר פרג.

'יער הילדים' משתרע על המדרון המשתפל מזרחה מרעות לכיוון שטח-החיץ החקלאי ("עמק החמניות") המפריד בין מכבים למודיעין. חלקו העליון והמערבי של השטח הוא מדרון הבנוי מסלעי קרטון וצור ומכוסה בשכבת נארי.

בוטאניקה

מערב 'יער הילדים': החלק המערבי של 'יער הילדים' הוא יער נטע-אדם אשר ניטע בידי הקק"ל לפני כעשרים שנה (שנות התשעים). מרבית העצים בחלק זה הם עצי אורן ירושלים, אורן ברוטייה, אורן הגלעין וברוש מצוי. כמו-כן ניטעו מספר עצי שקד ותאנה. סמוך לדרך העפר ניטעו בידי הקק"ל שיחי רותם ועצי כליל החורש.

מתחת לעצים ובעיקר ביניהם מתקיימת צמחיית בתה עשבונית ובתה שיחנית (סירה קוצנית). במקום נצפתה פריחת חצבים, נרקיסים (בודדים), רקפות, כלניות ועוד. קיימים דיווחים על תצפיות של פריחת צוריות, כתלה חריפה, אשבל ארץ-ישראלי ועוד.

מזרח 'יער הילדים': הנטיעות ממזרח לדרך הפטרולים מהוות חלק אינטגראלי מהקמת פרויקט 'יער הילדים'. הנטיעות נעשו על-ידי הקק"ל והגופים המעורבים בפרויקט בשנת 2010. הנטיעות הן רובן ככולן של עצים רחבי-עלים וכוללים מגוון רחב ובכללם גם עצי-בוסתן: שיזף, אלון מצוי, אלון תבור, אלה, שקד, כליל החורש, מייש, מילה, אדר סורי, רימון, תאנה, חרוב וזית.

סוג העצים והמגוון הרחב של העצים נועד ליצור "נוף ארץ-ישראלי". לבחירה בעצים אלו גם סיבות מעשיות: הקרבה לבתי מגורים עודד את הבחירה בעצים אלו היוצרים יער דליל יותר ועמיד יותר ומקטין בכך את סכנת השרפות.

כאמור, מזרח 'יער הילדים' הוא שטח מופר אשר סבל מהפרעות קשות. הצמחייה המתפתחת בשלב זה באזור מורכבת בעיקר מצמחים רודרליים (צמחי מעזבות) בהם בולטים סוגי חרדלים, הטיון הדביק, חרצית עטורה, גדילן מצוי ועוד. שלב זה מהווה שלב ראשוני ומוקדם בדרך הארוכה (סוקצסיה) של השתקמות והתפתחות צמחיית-הבר באזור זה.

תמונות: קיקיוןתמונות: קיקיון
תמונות: שיטה מחטניתתמונות: שיטה מחטנית
תמונות: חרדלתמונות: חרדל
תמונות: חרצית עטורהתמונות: חרצית עטורה
תמונות: לוטם מרווני (כנראה נטוע – לא אופייני לאזור)תמונות: לוטם מרווני (כנראה נטוע – לא אופייני לאזור)
תמונות: עכנאי שרועתמונות: עכנאי שרוע
תמונות: פריחת רתמים וכליל החורש (נטיעות קק''ל) ממערב לדרך הפטרוליםתמונות: פריחת רתמים וכליל החורש (נטיעות קק''ל) ממערב לדרך הפטרולים
תמונות: אלקנה סמורהתמונות: אלקנה סמורה
תמונות: גדילן מצויתמונות: גדילן מצוי
תמונות: מזרח יער הילדיםתמונות: מזרח יער הילדים

אתרי משנה

  • פרויקט 'יער הילדים':
    פרויקט 'יער הילדים' נועד להנציח את זכרם של הילדים אשר נספו בשואה במהלך מלחמת העולם השנייה (מספרם מוערך כ-1,500,000). היער הוא פרויקט קהילתי בשיתוף תושבי מודיעין וחברים מהעולם בו משתתפים המרכז לחקר השואה והאנושיות, קק"ל / קק"ל ארה"ב, עמותת יזמ"ה מודיעין ועיריית מודיעין.

  • מערב 'יער הילדים':
    יער נטע-אדם אשר ניטע על-ידי הקק"ל לאחר הקמתה של רעות בסוף שנות השמונים, קודם להכללתו בתחום פרויקט 'יער הילדים'.

  • מזרח 'יער הילדים': נטיעות חדשות של עצים רחבי-עלים אשר ניטעו במיוחד כחלק מהקמת פרויקט 'יער הילדים'. החלק המזרחי הוא בעל אופי שונה לחלוטין מחלקת היער הוותיקה יותר שממערב לדרך הפטרולים. בלב החלקה בולט מבנה קטן בעל כיפה – סת' מנע.

יער הילדיםיער הילדים
דרך קק''ל דרך קק''ל

  • דרך הפטרולים:
    דרך אשר נפרצה על-ידי הקק"ל בשנת 1966 לאורך הצד הישראלי של קווי הפסקת-האש משנת 1949. באזור זה (וכן במספר אזורים נוספים) לא הצליחו הצדדים הישראלי והירדני (בתיווך האו"ם) להגיע לקו הפסקת-אש מוסכם ובמסגרת הסכמי רודוס (הדיונים והסיכומים שנערכו באי רודוס בדבר הפסקת-האש בין ישראל לירדן בסיומה של מלחמת העצמאות) הוחלט על יצירת שני קווים – ישראלי וירדני – וביניהם שטח-הפקר.

    דרך הפטרולים נסללה בין אתר "קברות המכבים" לבין קיבוץ שעלבים ואורכה 14 ק"מ. לאחר מלחמת ששת-הימים הפסיקה הדרך לשמש כדרך פטרולים ושימשה את שטח-האש שהתקיים בעבר בגבעות הדרומיות של שטחה הנוכחי של העיר וכדרך חקלאית. חלק מהדרך שימש מספר שנים ככביש-הכניסה למכבים.

  • סית' מנע:
    המבנה הריבועי הקטן המכוסה כיפה מכונה סית' מנע וייחודו/נדירותו בכך שהוא נבנה לכבודה של אישה קדושה (סית'). זאת ועוד – סית' מנע היא רק אחת מחמש נשים קדושות שנקברו בקרבת מקום. המקור המפורט ביותר המתייחס לסיפור חמשת קברי הנשים הוא גם המוקדם שבהם – כתביו של החוקר הצרפתי שארל קלרמון-גאנו במסגרת מחקר שערך עבור ה-PEF, הקרן הבריטית לחקירת ארץ-ישראל, בין השנים 1873-4.

    בהתארח קלרמון-גאנו עם מלוויו במדאפה (חדר-אירוח) של הכפר הסמוך ביר-מאעין (ששכן על גבעת בריכת-המים במרכזה של רעות) סיפרו לו מארחיו כי במסגד הכפר קבור מייסד הכפר, הוא נבי-מאעין, שהיה נביא גדול ובנו של יעקב (בנימין). לאחר שנפטר, מיהרו אחיותיו, בנות יעקב, לצאת למסע דרומה מאזור מושבן שבצפון (סביבת גשר בנות-יעקב) כדי להשתתף בלוויה. ברם, כל חמשת האחיות נפטרו בזו אחר זו בהתקרבן אל יעדן ונקברו במקום מותן.

סית' מנעסית' מנע
סית' מנעסית' מנע

כבר בתקופתו של קלרמון-גאנו עשו חוקרים מאמץ רב לאשש סיפורים מקראיים ולזהות את אתרי המקרא והמקומות בהם התרחשו סיפורי-המקרא.

לדעת קלרמון-גאנו, קיים בסיפור נבי-מאעין ואחיותיו הד סיפורן של בנות צלפחד, בנות שבט מנשה, מבניו האחרים של יעקב. בזהירות, מציין קלרמון-גאנו כי ייתכן שסיפור חמשת בנות יעקב, אחיותיו של מאעין, הוא בעצם גלגול של הסיפור המקראי על חמשת בנות צלפחד ואם כך – סית' מנע מהווה גלגול של שמה של נעה בת צלפחד.

קלרמון-גאנו גם הצביע על קשרים אחרים בין בני שבט מנשה לבני שבט בנימין וסיפק בכך חיזוקים נוספים לטענתו בדבר מסורות בני יעקב וצאצאיהם המתקיימים בסביבה אשר היוותה בעבר את גבולה המערבי של נחלת שבט בנימין.

בשנת 2010 ביצעה רשות העתיקות עבודות באתר סית' מנע בראשות ארכיאולוג המחוז דאז עמית ראם. בעבודות נמצא כי מבנה הקבר הנוכחי הוא מהתקופה הע'ותמאנית. מעט הממצאים במקום כללו נר-חרס שלם.

חשוב לדעת

אזהרה!

    באתר ישנם בורות פתוחים וקיימת סכנת נפילה לתוכם.
    הנסיעה / ההליכה / הרכיבה על השבילים המסומנים בלבד!
    כל סטייה מהשבילים הינה על אחריות המטיילים בלבד!



פניה למוקד העירוני מוקד 106
פניה למוקד העירוני
חזור לראש העמוד