מודיעין מוקפת גבעות רבות סביבה, בהן נמצאו שרידים רבים המעידים על מרקם חיים עשיר ורב שהיה פה באזור. כ-5 קילומטרים מערבית לעיר, לא הרחק מתחנת הרכבת פאתי מודיעין, מאחורי חורשת עצים נמצאות כאי בודד בין מארג של כבישים ומחלפים נמצאות החורבות: רגב וחרובה. הרבה שרידים לא נשארו כאן מאחר שברבות השנים שודדי העתיקות בזזו עתיקות ושרידים רבים, וגם כיום חופרים ומחפשים עתיקות יקרי ערך במערות החצובות בסלע.

מידע למטיילים

למי מתאים: מטיבי לכת.

אופי המסלול: מעגלי.

נגישות: לא נגיש.

עונה מומלצת: חורף-אביב-סתיו.

משך המסלול: כ- 3 שעות.

אורך המסלול: כ- 3 קילומטר.

לחצו כאן למיקום על המפה

לאתר טבע עירוני – גבעת חרובה

גבעת רגבגבעת רגב

גבעת רגב

חורשת עצים ברגבחורשת עצים ברגב

השטח הנרחב הנמצא, בין חורבות: ענבה - רגב ותל חרובה לבין הגשר המחבר בין מרכז עינב לפארק הטכנולוגי בחלק המערבי של העיר, הוא עמק יפהפה שקק"ל נטעה בו: כרמי זיתים, עצי חרובים ועצי אורן.

אם נעלה מכרמי הזיתים בעלי מראה פסטורלי וציורי המוסיפים חן למקום דרך הוואדי לנקודת התצפית שבפסגת חורבת רגב, נגלה בחודשי החורף והאביב אזור עטוף עשב בצבע ירוק בקבוק. בצדו השני של הערוץ נמצאת חורשת אורנים מבוססת עם עצים בני 20 שנה לערך.

גבעת רגב השוכנת בחלק המערבי של גבעות מודיעין, מתנשאת לגובה של 200 מטרים מעל פני הים וחולשת על נופיה המשגעים של שפלת יהודה, וגוש דן. גבעת רגב היא נקודת תצפית מעניינת הנמצאת על שביל ישראל.

במקום נמצאו בורות מים, מבני חורבה, מטעי זיתים. וכן הוצבה כאן אנדרטה "מצפה חן" לזכרו של חן אגוז שנהרג בתאונת דרכים. ניתן לעצור כאן להפסקת צהריים /בוקר (השאלה מתי מתחילים). לא בכדי הפך המקום לנחלתם של רוכבי אופני שטח שמגיעים למקום באופן תכוף .

תיאור המסלול

איך מגיעים: נוסעים על שדרות בן גוריון ממרכז עינב לכיוון הפארק הטכנולוגי. בכיכר השנייה פונים שמאלה וחונים משני צידי הכביש במקום שביל הליכה שעולה למעלה ויוצא מהכיכר לכיוון גבעת רגב. בגבעת רגב עובר שביל ישראל, המסומן בצבעים לבן, כחול וכתום.

לאורך השביל תבחינו מימינכם ביער מודיעין הצבוע בצבע ירוק בוהק הכולל: עצי ברוש ועצי אורן, בחלק השמאלי של הדרך ועל הגבעות ישנם עצי שיזף רבים עם תפוחונים כתומים קטנים המסרבים להיפרד מענפיהם.

ההליכה היא על שביל רחב וטוב המשתפל בין הגבעות עד שלפתע יש טוויסט בעלילה ומגיעה הפנייה שמאלה שברקע היער מבצבץ הפארק הטכנולוגי לפרקים.

במורדות תצפית זו תפגשו משני צידי השביל בבוסתן ענקי של עצי זית
המשיכו ללכת על דרך העפר שבהמשך מתעקלת למעלה וימינה, עם סלעים השקועים באדמה, עיברו על פניהם בקלילות בדרך שמתחילה לעלות במשעול שאינו תלול אבל מרגיש בהחלט כעלייה, ברגע שתגיעו להתפצלויות של שבילים שונים, בחרו כל העת את השביל השמאלי ביותר עד שלבסוף תגיעו לגבעת רגב שהיא פסגת הטיול, תרתי משמע.

חורבת רגב (גבעת רגב) - נמצאת מזרחית לכביש ירושלים - ת"א (כביש 1) ובעלת המיקום הגבוה בסביבה זו ומכאן ניתן להשקיף על כל אזור רצועת החוף ושפלת יהודה.

במזרח - נראית בבירור שכונת נופים הנמצאת בתנופת פיתוח, בצפון, יער בן שמן, היישוב מבוא מודיעים שספג שריפה קשה ב-23.5.2019. בכיוון מערב - היישובים: כפר דניאל וגמזו. אם נביט לכיוון דרום נבחין בעיר רמלה ובמפעל המעלה עשן ללא הרף - זהו מפעל המלט נשר. בימים של ראות טובה ונקייה ניתן להשקיף גם על תל אביב, רמת-גן, הרצליה ואשדוד.

הגבעה מתנשאת לגובה של כ- 200 מטר מעל פני הים והיא אף גבוהה יותר מתל חדיד (150 מטרים) ונחשבת לאחת מנקודות התצפית הידועות ואהובות על רוכבי האופניים. אזור הגבעה מוקף בקירות אבן נמוכים ומוגדרים שנותנים למקום את הארומה של חווה חקלאית.

במקום תצפית מהפנטת של 360 מעלות, האזור הוא בעל ערך ארכיאולוגי רב ונמצאו בו שרידי ישוב קדום וחווה חקלאית עם עצי זית כסופים ועצי שקד, עצי תאנים, צבר עצי שיזף, בורות מים, מבני חורבה, מטעי זיתים.

בחודשי החורף - תחילת האביב זו חגיגה לעיניים: משטחים ירוקים מנוקדים שלוליות חומות וצבועות בצבע אדום צעקני של הכלניות בלובן המהודר של אירוס ארצישראלי , בדואט ורוד-לבן של רקפות, פרחיה הקטנים והלבנים של הזוטה מוסיפה נקודת חן בפניו של שטח הגבעה. גבעת רגב נמצאת ממש מעל ערוץ נחל ענבה שלאורכו ניתן לראות את כבשני הסיד והמחצבות מהן נלקחו האבנים אשר שימשו להכנת הסיד.

מכאן נמשיך לעבר חורבת חרובה, ממש מאחורי הרחבה הגדולה של גבעת רגב, תבחינו בשביל עם שילוט עגול קטן" סינגל ענבה" זהו שביל ייעודי שהכשירה ק"קל לרוכבי אופניים אשר עובר על שביל ישראל, לכו עליו, וממש לפני שהוא מתעקל רדו ממנו ולכו לכיוון שמאלה (זו אינה דרך מסומנת עם שבילים מוכשרים) - לאחר כ-200 מטרים תגיעו לחורשת עצי שיזף - חצו אותה לאחר מכן תפגשו בשדה גדול שמעליו סברסים - לכו לשם בשבילים הדקיקים המחופים בגיר לבן דמוי קמח , עד אשר תבחינו בשרידי חורבה עם אבן. זוהי חורבת חרובה הצופה על אזור דרום מזרח.

גבעת חרובהגבעת חרובה
המראה מגבעת חרובההמראה מגבעת חרובה

גבעת חרובה - גבעת חרובה ממוקמת במערבה של העיר מודיעין מכבים רעות, כאשר חלקה הצפון מזרחי של הגבעה נושק לדרום הפארק הטכנולוגי. הגבעה נמצאת מעט מזרחית לחורבת רגב.

בפסגת הגבעה ישנן חורבות של הכפר הערבי הקטן חרובה שהתקיים עד 1948. בין החורבות בולט מבנה קדום יותר העשוי אבני-גזית מסותתות היטב, ככל הנראה מצודה קטנה מהתקופה הרומית. סביב לחורבות ועל מדרונות הגבעה קיים ריכוז גדול של בוסתנים. גבעת חרובה בולטת מעל סביבתה מצפון, מזרח ודרום.

במרכז הגבעה בוסתן מרשים, רובו של עצי שקד וכן עצי זית, שיזף, אורן וברוש. בשוליים הצפוניים והמערביים – נטיעות קק"ל של עצים. עניין מיוחד יש בפריחת השקדיות המרשימה וריכוזים של חבצלת קטנת-פרחים בחודש פברואר, וכן פריחת מרבדי קחוון מצוי, מקור חסידה גדול ומרווה דגולה בחודשים ינואר עד מרץ.

בחלקה הגבוה של הגבעה ניתן לראות שרידים של בתים הרוסים, בתי הכפר הקטן חרובה שהתקיים במקום עד 1948. במפקד הבריטי משנת 1945 נמנו במקום 170 נפש. במלחמת העצמאות נכבש הכפר במסגרת אירועי היום הראשון של מבצע דני.

סוף המסלול: נחצה את החורבה ונלך בהמשך החורבה לכיוון צפון מזרח - עד שנחזור לשביל בו התחלנו את הטיול.



פניה למוקד העירוני מוקד 106
פניה למוקד העירוני
חזור לראש העמוד