בית הכנסת החשמונאי העתיק

28/05/2023 ח' סיון תשפ"ג

בית הכנסת החשמונאי העתיק הוא אתר בעל חשיבות יוצאת דופן בו נמצאו שרידי יישוב יהודי ושרידי בית כנסת עתיק מתקופת החשמונאים. האתר הארכיאולוגי מציג רובע חיים שלם, וממצאיו בעלי ערך תרבותי, ארכיאולוגי ושימורי ברמה הלאומית.

בחודש מרץ 2012 אישרה ועדת השרים לתוכנית מורשת ושימור אתרים את שימור ושדרוג האתר הארכיאולוגי (המוכר כאום אל-עומדן) המציג רובע חיים שלם של יישוב יהודי מתקופת החשמונאים.

באתר נמצאו שרידי כפר יהודי מימי הבית השני. מערכת של סמטאות, מבני מגורים, בית כנסת ומקווה טהרה. בית הכנסת הוא אחד מבתי הכנסת הספורים מימי הבית השני המוכרים כיום, שפעלו בזמן קיומו של בית המקדש בירושלים. זו בית הכנסת הקדום שבהם, וראשיתו בתקופה החשמונאית.

מחוץ לכפר זוהו מתקנים רבים המלמדים על אופיו החקלאי של היישוב: גתות, קולומבריום ובורות מים. היישוב נוסד בתקופה ההלניסטית והתקיים ברציפות בתקופה החשמונאית ובתקופה הרומית. הוא נעזב ככל הנראה במהלך המאה השנייה לסה"נ, לאחר מרד בר כוכבא.

בתקופה הביזנטית נדד מרכז היישוב צפונה לאתר של "אום אל-עומדן" ושטח הכפר היהודי כוסה בעפר והוסב לשטח חקלאי.

בעת ההכנות לסלילת כביש שדרות החשמונאים, באפריל 2001, התבצעו במקום חפירות ארכיאולוגיות על ידי רשות העתיקות בראשותם של אלכסנדר און ושלומית וקסלר-בדולח. החופרים הציעו לזהות את היישוב היהודי עם מודיעין החשמונאית.

בית הכנסת החשמונאי העתיקבית הכנסת החשמונאי העתיק

מידע למטיילים

הבוסתן באתרהבוסתן באתר

תיאור המסלול באתר הארכיאולוגי

מאזור חנייה מסודר הנמצא בסופו של רחוב ראובן (מעט לפני המפגש שלו עם שבטי ישראל) - נרד בשביל עפר תלול המוביל לכניסת האתר, נבחין בתרשים עם מפת האתר, נפנה ימינה אל תוך שביל עפר מוגדר עם גדר ברזל עבה ואבנים - זוהי הדרך החקלאית.

משמאלנו נראה בוסתן גדול עם פינות ישיבה מוצלות המשקיפות על הגבעות סביב, הבוסתן כולל עצי רימון, תאנה שקד ועוד. סמוך לבוסתן יש גת עתיקה שעטופה בגפן ירקרקה ברוח התקופה.

לאחר הליכה קצרה נבחין בעץ תאנה גדול ורם מאוד שלמרגלותיו יש בור מים עמוק, פתח הבור סגור עם סורגי ברזל, אך ניתן לראות את פתח הבור בבירור.

מיד לאחר הבוסתן מצידו השמאלי של השביל בו אתם פוסעים תבחינו בשרידי בית מגורים קדום ולאחר פיתול בשביל תיכנסו לסמטה המרכזית של היישוב היהודי הקדום שתוביל אתכם אל גולת הכותרת של האתר בית הכנסת היהודי שלפניו רחבה גדולה - זו החצר.

בית הכנסת מחופה בפרגולה גדולה. ממש מתחת לרחבה של בית הכנסת לכיוון מערב ישנן מדרגות רחבות המובילות לתוך מערה - זהו מקווה הטהרה. מסלול זה קצר מאוד כ -250 מטרים.

מקווה טהרה
אחד הממצאים החשובים והמעניינים שהתגלו במקום הוא מקווה הטהרה. כדי להגיע אליו יש לרדת, בחלק המערבי של האתר, אל מדרגות רחבות שחצובות בסלע ויורדות אל תוך מערה חצובה עם קירות שמצופים בטיח. המים שבתוך המערה (מקווה הטהרה) הגיעו באמצעות בור אגירת מי גשמים שנמצא סמוך למערה - המים זרמו בתעלה שנחצבה מבור המים אל המערה.

בית הכנסת
כאמור המבנה המרכזי הוא בית כנסת שסודר באופן הבא: שורות של ספסלים בני ארבע מדרגות, הספסלים הקיפו את קירותיו הפנימיים של בית הכנסת כך שהמתפללים ישבו בהיקפו של אולם התפילה. בניגוד למה שנהוג כיום, שהקהל פונה לכיוון הבימה וארון הקודש. באולם בית הכנסת שתי שורות של ארבעה עמודים שתמכו את תקרת בית הכנסת.

בית הכנסת פעל ביישוב למן התקופה החשמונאית, באותה עת שבה התקיים בית המקדש בירושלים. בית הכנסת המשיך לתפקד גם אחרי חורבן הבית, עד מרד בר כוכבא. החצר הגדולה הצמוד למבנה שימשה מקום כינוס.

בימי הבית השני שימשו בתי הכנסת להתקהלות, לקריאה וללימוד תורה בצוותא. לאחר חורבן בית המקדש נחשבו בתי הכנסת ל"מקדשי מעט", וחשיבותם עלתה כמקום המשמש לתפילה ולפעילות קהילתית.

החפירות מצביעות על שני שלבים עיקריים בבית הכנסת: השלב הראשון מתוארך לתקופה החשמונאית, וזוהי הפעם הראשונה במחקר הארכיאולוגי שזוהה בית כנסת מתקופה זו. השלב השני מתוארך לימי הורדוס, וזהו שיאו האדריכלי של בית הכנסת והשלב שהודגש בעבודות השימור.

בית הכנסת החשמונאיבית הכנסת החשמונאי

שימור האתר

בית הכנסת החשמונאיבית הכנסת החשמונאי

מינהל שימור ברשות העתיקות הוביל את תכנון האתר ואת שימורו בשנים 2012 – 2014 במימון עיריית מודיעין, קק"ל ופרויקט ציוני דרך במשרד ראש הממשלה. את עבודות ההקמה ליוו מורי בתי הספר "רעים" ו"אלונים" ותלמידיהם. קק"ל בנתה את גדרות האבן ונטעה את הבוסתנים במקום.

באתר בוצעו פעולות שימור ופיתוח נרחבות כדי לאפשר ביקור קהל במקום וכדי לשמר את המונומנטים החשובים שהתגלו בו, בתהליך הוכשרו שבילי גישה נוחים, הונחו שולחנות לפיקניק, נינטע בוסתן קטן והותקנו שלטי הסבר מפורטים הכוללים תרשימים של המבנים. לבית הכנסת בוצע חיפוי בעזרת פרגולה להצללת המקום מפני השמש.



פניה למוקד העירוני מוקד 106
פניה למוקד העירוני
חזור לראש העמוד