בעקבות המצב הביטחוני שבו אנו נמצאים, ילדים רבים וגם הוריהם חווים קושי בהתמודדות עם המצב. השירות הפסיכולוגי החינוכי מציע טיפים חשובים להורים איך להתנהג עם הילדים בזמן מלחמה.
חשוב לעבור, ככל שניתן, מתגובות של לחץ לתפקוד. במצבים כאלה, ילדים ובני נוער מושפעים מאוד מתגובות המבוגרים ועל פיהם הם מפרשים את המציאות. חשוב להעביר מסרים מרגיעים ומאוזנים, ולתת מידע ענייני המותאם לגיל הילד/ה ולשלב ההתפתחותי.
להלן מספר עקרונות מנחים להתנהלות בעתות חירום:
הקשבה להנחיות פיקוד העורף ויישומן: על המבוגרים להסביר לילדים ולמתבגרים את ההנחיות בצורה עניינית ורגועה ככל שאפשר. חשוב שהמבוגרים יהוו דוגמה למילוי קפדני של הנחיות אלה. הילדים ירגישו בטוחים ומוגנים, כשיראו שהוריהם והמבוגרים האחראים האחרים, עושים ככל יכולתם להגן על עצמם ועל ילדיהם. חשוב לתת לילדים מידע אמין – מותאם לרמת ההבנה ולקצב האישי של הילד.
במצב הנוכחי, כפי שהוא היום, ניתן לומר לילדים צעירים עד גיל 4: "ייתכן שתהיה אזעקה (שזה רעש חזק) ואז אחבק אותך ואקח אותך מהר לממ"ד, מקלט, חדר מדרגות וכו'". לילדים מעל גיל 4 אפשר להוסיף ולומר כי בעקבות "מצב בטחוני ייתכן כי יהיו היום אזעקות ואז נלך ביחד למרחב המוגן". ניתן לארגן ביחד מה נשים בתוך הממ"ד/מקלט על מנת לאפשר לילדים תחושת שליטה וביטחון.
רענון נהלי ביטחון: חשוב להזכיר ולהראות לילדים היכן נמצאים המרחבים המוגנים בסביבתם ומהן ההנחיות שיש לבצע בעת הישמע אזעקה ולאחריה.
מידע והבניית מציאות: מומלץ לדבר על האירועים במילים פשוטות וברורות ללא דרמטיזציה מיותרת. הילדים מרגישים ורואים שקורה משהו מורכב וקשה ויש לשוחח עמם. חשוב להדגיש שכוחות הביטחון עושים את המיטב על מנת לשמור על ביטחוננו. כך גם, חשוב להגביל את החשיפה של הילדים לסרטונים קשים במדיה החברתית, שאינם מותאמים ויכולים להעלות את רמת החרדה.
הפעלת ילדים ומתן תפקידים: חפשו אחר פעולות של סיוע בבית, שניתן להפקיד בידי הילדים. פעילות ותפקוד אחראי מחזקים וממתנים חרדה ותחושות של חוסר אונים.
שמירה על שיגרה: חשוב לעודד את הילדים לשמור על שיגרה ככל הניתן (בהתאם להנחיות פיקוד העורף). השגרה מחזקת ומקנה ביטחון.
תשומת לב לילדים חרדים במיוחד: ילדים וגם מבוגרים מגיבים באופן שונה, בעוצמה ובקצב אחר. יש ילדים רגישים במיוחד וחשוב שאתם ההורים תשדרו אמון ביכולת ההתמודדות של ילדיכם. חשוב להתאים את התגובה לצרכיו של כל ילד ולפנות לעזרה במידת הצורך.
בכל מצב בו אתם מרגישים חרדים, מבולבלים או זקוקים לסיוע, אל תישארו לבד.
במקרה הצורך ניתן לפנות לייעוץ עם השירות הפסיכולוגי החינוכי דרך המוקד 08-9726020.
מאות כבשים של קק''ל סיימו את מסלולן בעיר בימים אלה כחלק מתוכנית מניעת שריפות קיץ