נציגי אגף שפ"ע זומנו לאחרונה למשרד הגנת הסביבה לכנס חירום בו ניתנו הנחיות בקשר למניעת התפשטות יתוש הנמר (טיגריס) האסיאתי. יתוש זה, שעוקץ בעיקר בשעות האור, נחשב כמעביר מספר מחלות ונגיפים, כאשר אחד הנגיפים המסוכנים שבהם הוא נגיף "הזיקה" שהוכרז לאחרונה על ידי ארגון הבריאות העולמי כנגיף מסכן חיים.
על פי אתר קופת חולים "כללית" עולה כי הנגיף זוהה לראשונה ביער זיקה שבאוגנדה, ושבע שנים לאחר מכן תועד בניגריה מקרה ההדבקה הראשון של אדם. מאחר שמדובר בווירוס חדש יחסית, החסינות הטבעית של רוב האוכלוסייה נגדו היא נמוכה, מה שמאפשר לו להתפשט במהירות רבה. בעידן הכפר הגלובלי, אנשים ובעלי חיים, ואיתם מחוללי מגפות, יכולים לעבור ביתר קלות בין יבשות.
כיצד נדבקים?
נגיף הזיקה מועבר לאנשים בעיקר בעקיצה של יתוש. נוסף על כך היו כמה דיווחים על העברת הזיהום בלידה, ביחסי מין ובאמצעות עירוי דם מזוהם.
ההתפרצות הנוכחית של זיקה התגלתה בברזיל באמצע השנה שעברה. מאז דוּוחו מקרי הידבקות ביותר מ-20 מדינות בדרום אמריקה, במרכז אמריקה, בדרום-מזרח אסיה, באיים באוקיינוס השקט ובאפריקה.
מהם התסמינים אצל מי שנדבק?
רק אחד מתוך חמישה אנשים שנדבקים בווירוס הזיקה מפתחים תסמינים. אלה הם התסמינים שיכולים להופיע: חום גבוה ופריחה אדומה בולטת, כאבי מפרקים, דלקת עיניים, כאבי שרירים וכאבי ראש. התסמינים האלה חולפים בדרך כלל בתוך יומיים עד שבוע.
מהו הטיפול שניתן למי שחלה?
אין טיפול מיוחד. ההמלצות הן לנוח, להרבות בשתייה וליטול תרופות מורידות חום.
יש לציין כי המחלה עצמה בהחלט יכולה להיות קלה, אולם החשש הגדול ביותר בנוגע לווירוס הזיקה הוא מהידבקות במהלך הריון ומההשלכות על העובר.
עיקר המאבק בזיקה הוא באמצעות פעילות למניעת התפשטות יתוש הנמר האסייתי, כאשר המטרה העיקרית היא לפגוע בהתפתחות הזחלים שגדלים בכלי קיבול של מים עומדים, כגון תחתיות של עציצים, ושאר כלים אוגרי מים מכל סוג.
אגף שפ"ע, באמצעות מחלקת התברואה מבצע פעולות ניטור, איתור והדברה. יחד עם זאת, באגף הדגישו השבוע כי על מנת למנוע את התופעה בצורה היעילה ביותר יש צורך בשיתוף פעולה של התושבים. בעירייה ביקשו מהתושבים לגלות ערנות ולוודא שאין מים עומדים במקלטים, בגגות, בעציצים ואגרטלים, במרפסות ובמקומות דומים וכי מערכת הביוב בבניין אטומה. כדי להימנע מדגירת יתושים בתחום הגינון נדרש להקפיד על דילול צמחיה מרובה, שמהווה מוקד משיכה ומסתור ליתושים.
התושבים מתבקשים גם לדווח למוקד העירוני (106) על מוקדי מים עומדים. פרטים נוספים ניתן לקבל במשרדי התברואה בטלפון 08-9726177.
את היתוש האסייתי הבוגר ניתן לזהות על פי גופו השחור ובפספוס לבן אופייני על הרגלים ועל החזה. היתוש מצוי באזורי צמחייה לחות ומאגרי מים. הדגירה באזורים לחים ורטובים מספקים לו את האקלים הטרופי אליו הוא רגיל, ובשל כך מבצעת עיריית מודיעין מכבים רעות מספר פעולות למניעת דגירת יתושים בשטחים הציבוריים ברחבי העיר.
פעולות אלה כוללות איתור ומיפוי מקורות דגירה פוטנציאליים וחיפוש ברחבי העיר אחר מקורות דגירה בקולטנים ובשטחים פתוחים בתוך העיר ומחוצה לה והדברתם. כידוע, עבודות ניטור והדברה של מחלקת התברואה מתבצעות לאורך כל השנה כאשר עיקר המאמץ נעשה בחודשי האביב, הקיץ והסתיו.
פעולות אלה מצטרפות לעבודות הדברה של תיקנים ומכרסמים בביובים המתבצעת בעיר על פי תכנית עבודה סדורה הגורמת להפחתה ניכרת של המזיקים.
מנהל אגף שפ"ע, חיים בלאיש: "נוכח איום הגעת נגיף הזיקה גם לאזורנו, אגף שפ"ע הכין, באמצעות מחלקות התברואה והיחידה הסביבתית, תוכנית עבודה הכוללת הסברה, איתור וניטור מקומות הדגירה של היתושים בכלל והנמר האסיאתי בפרט בכל רחבי העיר, כפי שהנחה משרד הגנת הסביבה.
"מניעת התפשטות היתוש איננה בריסוס היתוש הבוגר, שאף פוגע בריאותית, אלא בניטור מקורות של מים עומדים שיכולים להימצא בכל מקום: בחצר הגינה, בסביבת המגורים, בפארקים ושם גדלים זחלי היתוש. במידה ונקפיד על יבוש המים העומדים, נמנע את המפגע ונפחית העקיצות והגירודים. אני מבקש מכלל התושבים לעדכן במוקד העירוני על כל מקום בו יש מוקד של עקיצות יתושים."
העירייה בשיתוף עם החברה להגנת הטבע עורכת סקר טבע עירוני רחב היקף. גם אתם יכולים להשתתף, לדווח על תצפיות ולצלם. בחול המועד סוכות יתקיים סיור מודרך בעקבות הסקר