ד"ר מאירה בן זקן דראי, מנהלת השירות הפסיכולוגי חינוכי במינהל החינוך בעירייה, רחלי כהן ונורית פש מהפיקוח על הייעוץ במחוז ירושלים במשרד החינוך - מייעצות להורים כיצד יש לנהוג בעקבות האלימות ברשתות החברתיות
במציאות זו, אחת התופעות הקשות, שמאתגרות אותנו כחברה וכמבוגרים משמעותיים עבור ילדינו, היא בריונות ואלימות ברשתות. בסוף השבוע האחרון (22-23.9.23), בעקבות תלונות הורים, נמצא כי נפתחו מספר עמודי אינסטגרם (בשם 'מודיעין בידור') שעודדו לפרסם באנונימיות אמירות חמורות ופוגעניות כלפי ילדים ובני נוער מהעיר.
גורמי הרשות בשיתוף עם הנהגת ההורים, משרד החינוך והיועצות/ים, מוקד 105 ומשטרת מודיעין פועלים מאז בשיתוף פעולה לטיפול בהסרת העמודים, איתור בני הנוער שמעורבים באירוע ובהתערבויות פרטניות ומערכתיות בהתאם לנדרש.
הורים יקרים, החשיפה לאירוע פוגעני כזה, עם אמירות קשות לעיכול, פוגעת בתחושת המוגנות ועלולה לעורר מחשבות ורגשות מורכבים ומאתגרים אצל כולנו. בתוך כך, כהורים וצוותי חינוך, יש לנו תפקיד משמעותי בתיווך האירועים ובתמיכה בילדים. לאלה השפעה מכרעת על האופן שבו הילדים יפרשו את המצב, יגיבו אליו ויפעלו בהמשך.
חשוב כי תפעלו לקיום שיח עם הילדים ובני הנוער בו אפשר יהיה:
לשאול לשלומם, לברר אם נחשפו לעמודי האינסטגרם המדוברים, ולעודד שיתוף בתחושות ורגשות, ללא שיפוטיות. בעזרת השיח האישי נעניק לילדים גם מקום לזהות כלים לשמירה על עצמם.
לשוחח על המשמעות וההשלכות של פגיעה ברשת, כולל הבעת עמדה נחרצת נגד אלימות או תמיכה באלימות (מעקב, לייקים וכו').
לעודד הימנעות מכניסה לעמודים כאלה ודומים להם. ובמידה והם נחשפים לאלימות ובריונות ברשת, להעביר מסר של חשיבות עצירת הפגיעה, שיתוף ודיווח בעת הצורך.
לחזק את תחושת המוגנות של הילדים על ידי הגברת הזמינות והנוכחות שלכם עבורם.
לעודד שמירה על שגרה, לצד אמפתיה לחששות נורמטיביים.
במצבי דחק צפויות באופן נורמטיבי וטבעי התנהגויות והבעת רגשות שאינן אופייניות (תחושות מתח ודריכות, פחדים, קשיים בשינה וכו'), שלרוב עוצמתן תפחת בהדרגה.
במידה וילדכם/ילדתכם נפגעו או נחשפו לעמודים אלה ודומים, ו/או מתעוררת אצלכם, ההורים, דאגה לגבי תגובתם הרגשית ו/או ההתנהגותית בהקשר זה, מומלץ לפנות ולשתף את מחנכת הכיתה, יועצת בית הספר ובמידת הצורך את מוקד 105, המטה הלאומי להגנה ברשת, הפועל 24/7.
בנוסף ניתן לפנות לאגף השירות הפסיכולוגי באמצעות המוקד העירוני
או בטלפון 08-9262182.