זוהי תקופה בה הילדים והנוער צורכים הרבה חדשות, נמצאים ברשתות החברתיות ונחשפים למידע ותמונות קשות. השירות הפסיכולוגי החינוכי בעירייה מבקש שתשמרו על עצמכם ועל ילדיכם.
אנחנו יודעים שבעת הזו רובנו צמודים למדיות הדיגיטליות, לערוצי החדשות ולמדיה החברתית, מנסים להתעדכן, לשאוב מידע חדש, כאמצעי להירגע, להרגיש בשליטה ולחזק תקווה.
יחד עם זאת, בהתבסס על הידע הקיים והניסיון המצטבר, אנחנו יודעים כי צפייה ללא הפסקה בתכנים טעונים וקשים רגשית יכולה בעצם להגביר חרדות, פחדים ותחושות לא נעימות.
זה קשה ליישום אך, ממש כמו הגנה פיזית, חשוב להחזרת תחושת הביטחון, לחוסן וליציבות הנפשית.
חשיפה יתר דיגיטלית בעת מלחמה ומשבר, אמנם מוכרת וטבעית במציאות הישראלית, אך במינון יתר עשויה לפגוע בחוסן שלנו - מבוגרים וילדים כאחד. היא משמרת מצב של חרדה ודריכות נפשית גבוהה ופוגעת ביכולת שלנו לנוח, להירגע ולצבור כוחות כדי להמשיך ולתפקד.
עם ילדים קטנים, ההמלצה היא להסיר מהטלפונים הניידים את אפליקציית הטיקטוק, להגביל את החשיפה למידע ולקיים ככל שניתן מתן מידע מבוקר, מותאם לגיל ולשלב ההתפתחותי.
עם מתבגרים, איננו יכולים למנוע לגמרי את החשיפה אבל אנחנו יכולים לתת להם כלים להתמודד עם המידע המציף:
חשוב לעזור להם להבין שאומנם אין לנו שליטה על התכנים שמגיעים, אבל יש לנו שליטה על משך החשיפה!!
ברגע שהם מזהים שמשהו לא נוח ומתאים עבורם, הם יכולים לבחור לא להיות שם, להחליף ערוץ או לצאת מהמסך.
חשוב לעלות למודעות בשיח עמם כי חשיפה עשויה להגביר תחושות לא נעימות, מפחידות שבאפשרותם להרגיע באמצעות צפייה במינון מתאים.
נסו ככל שאפשר להגביר את הנוכחות שלכם בחייהם, במידע אליו הם חשופים. גלו עניין ובקשו מהם לשתף אתכם. ללא שיפוטיות, הדריכו וכוונו אותם לכללים לשמירה על כוחותיהם הרגשיים והחוסן.
כהורים, חשוב שהשיח עם הילדים ובני הנוער יתמקד גם בכוחות ההתמודדות שלהם, בתפקוד, ויכלול מסרים נוטעי בטחון בשמירה ודאגה להם, של ההורים, של המבוגרים המשמעותיים בסביבה הקרובה ושל המדינה והצבא.
וככלל, לכולנו, ההמלצה היא להתעדכן במידע כמה פעמים ביום לזמן קצוב ועדיף לא לפני השינה.
תודה על שיתוף הפעולה, השירות הפסיכולוגי חינוכי,
מינהל החינוך,
עיריית מודיעין מכבים רעות