נבחרות רובוטיקה בעיר

13/04/2024 ה' ניסן תשפ"ד

במודיעין מכבים רעות פועלות 20 קבוצות תלמידים בכיתות ה'-ט' במסגרת תוכנית הרובוטיקה FIRST Lego League Challange (FLL). הקבוצות בתוכנית מתמודדות לאורך השנה באתגר כפול: לבנות ולתכנת רובוט מ-Lego המבצע באופן עצמאי משימות כגון הפעלת מתג התאורה בדגם (עשוי לגו, כמובן) של אולם קונצרטים או החלפת התפאורה בדגם של תיאטרון (אותו בנו הילדים בתחילת העונה) ובנוסף לבחור תחביב שהילדים אוהבים ולמצוא דרך מקורית ואומנותית לגרום לאנשים לעסוק בתחביב זה.

קבוצה חדשה שהחלה לפעול השנה בבית הספר "חופים", מונה שבע תלמידות ותלמידים בכיתות ה' ו-ו', אשר נפגשו אחת לשבוע בכיתת המדעים ועסקו בפעילויות השונות לתכנון ותכנות רובוט מלגו.

בפרוייקט החקר בנושא "תחביבים", זיהו התלמידים שאנשים בעלי עיוורון צבעים מתקשים לעסוק בתחביבי אומנות. הם חקרו את נושא עיוורון הצבעים והציעו אפליקציה המסייעת לעיוורי צבעים להבחין בין הגוונים השונים.

במסגרת התוכנית, התלמידים לומדים פרקטיקות של עבודת צוות ובמקביל כל תלמיד רוכש מומחיות מסוימת בנבחרת (תכנות, עיצוב, בנייה, כתיבה מדעית) וכולם עובדים ביחד לטובת אותה המטרה. בנוסף, הם לומדים ומיישמים את ערכי התוכנית כגון לימוד עצמאי, מקצועיות אדיבה, הכלה והנאה כחלק מהתהליך והיישום.

שיא הפעילות בתוכנית התקיים בשבוע שעבר, כאשר 16 קבוצות מהעיר מודיעין מכבים רעות, ובסה"כ 400 קבוצות מכל הארץ, השתתפו בתחרות הגדולה שהתקיימה בחיפה. בתחרות, כל קבוצה הפעילה את הרובוט שלה על שולחן עם דגמי משימה הזהים לאלה שבנו בבית הספר ושופטים צעירים (מתנדבים) העניקו ניקוד על פי המשימות שהצליח הרובוט לבצע בפרק זמן קצוב של 2:30 דקות. הילדים הציגו בפני חבר שופטים מבוגרים (גם הם מתנדבים) את עבודת החקר שערכו ואת הפתרון שהם מציעים.

הקבוצות מבתי הספר השונים בעיר קטפו הישגים מרשימים ובניהם: קבוצת Core 'n' good מישיבת בני עקיבא לפיד, שעסקה בהנגשת תחביב הבישול לאנשים עם מוגבלות ראיה, זכתה בפרס ערכי הליבה במקום ראשון. קבוצת ikeshet מביה"ס היסודי קשת זכתה בפרס האליפות במקום השלישי. קבוצת Energy12 מביה"ס היסודי משואת נריה עסקה בתחביב חץ וקשת וזכתה בפרס פרוייקט החדשנות במקום הראשון.

בחטיבת הביניים מו"ר פועלות 2 קבוצות, קבוצת לגו פנדה זכתה בפרס פרוייקט החדשנות במקום הראשון וקבוצת דמוניק זכתה בפרס פרוייקט החדשנות במקום השלישי. קבוצת בואינג מחטיבת הביניים של ביה"ס עירוני ב' זכתה בפרס תכנון הרובוט. קבוצת Robohunters מביה"ס היסודי ע"ש אילן רמון זכתה פרס פרוייקט החדשנות במקום השלישי. קבוצת כיפה בוטס מחטיבת הביניים של ביה"ס אמי"ת בנים, פיתחה משחק "חדר בריחה" עבור מוזיאון מורשת החשמונאים, זכתה בפרס האליפות במקום השלישי.

תהל כהן, המנטורית של קבוצת LegoBuzz מביה"ס היסודי נתיב זבולון ובעצמה בוגרת התוכנית, זכתה בפרס המנטורית המצטיינת. עדי ציפרוט, המנטורית של שלוש הקבוצות מביה"ס אורט עירוני ד' זכתה בפרס המנטורית המצטיינת.

שלוש הקבוצות מחטיבת הביניים של ביה"ס אורט עירוני ד' קטפו הישגים מרשימים: קבוצת Iron Tuskers פיתחה צמיד רוטט המסייע בלימוד שחייה וזכו בפרס פרוייקט החדשנות במקום הראשון. קבוצת Choco Cows פיתחה כלי עזר מקורי ללימוד נגינה בפסנתר וזכתה בפרס תכנון הרובוט במקום הראשון. קבוצת Furrytales פיתחה כפפה עם חיישנים העוזרת בלימוד טניס וזכתה בפרס האליפות במקום הראשון.

בנוסף לקבוצות ה FLL, במודיעין מכבים רעות פועלות גם חמש קבוצות רובוטיקה לגילאי התיכון בשכבות י'-י"ב FIRST Robotics Competition (או בקיצור FRC). בתחרות הארצית שנערכה מוקדם יותר בחודש שעבר, זכו שתי קבוצות ממודיעין מכבים רעות בייצוג ישראל בתחרות הגמר הגדולה שתערך בשבוע הבא ביוסטון, ארה"ב: קבוצה מתיכון אמי"ת בנים וקבוצה מאולפנת אורות מודיעין.

במינהל החינוך בעירייה הודו לתושב העיר, יוסי קרל, המנטור העירוני לקבוצות הרובוטיקה שמידי שנה פועל בהתנדבות לקידום התחום במערכת החינוך העירונית.

נבחרת בית ספר קשתנבחרת בית ספר קשת