בפאתיה המערביים של העיר מודיעין, חבויה לה חורבת נכס ובה שרידים של כפר ערבי עתיק. אתר זה כולל שלוש גבעות אשר מקדמות בברכה את הנוסעים בכניסה המערבית למרכז עינב. (שדרות המלאכות).

במקום תל עתיק וגבעה עליה ממוקמים שרידים של כפר ערבי קטן אל-כוניסה ועל הגבעות מתקיים מגוון רחב של צמחי בר ובוסתן.

איפה: נוסעים בשדרות המלאכות למרכז עינב. לאחר הרמזור הראשון נבחין בצד ימין במעבר פתוח הצמוד למדרכה, נכנס דרכו (רגלית) ונמשיך עם השביל עד שנבחין בשרידים מבנים קדומים. המסלול נמצא על תוואי שביל ישראל.

גבעות נכסגבעות נכס

מידע למטיילים

למי מתאים: כל המשפחה.

אופי המסלול: מעגלי.

נגישות: לא נגיש.

עונה מומלצת: חורף, סתיו ובאביב כשהכל פורח.

משך המסלול: כ- 45 דקות.

אורך המסלול: כ- 1 קילומטר.

לחצו כאן למיקום על המפה

לאתר טבע עירוני – גבעות חורבת נכס

הנסיעה / ההליכה / הרכיבה על השביל המסומן בלבד! כל סטייה מהשביל הינה על אחריות המטיילים בלבד!

איך מגיעים

גבעות חורבת נכס נמצאות בדרום מערבה של העיר מודיעין מכבים רעות. נוסעים בשדרות המלאכות למרכז עינב. קצת אחרי הרמזור הראשון נבחין בצד ימין בשלט מודי הירוק עם הכותרת חורבת נכס ומאחוריו שביל שמוביל לכניסה לגבעות ולחורבת נכס. את הרכב יש להחנות במרכז עינב ומשם לחזור ברגל לתחילת המסלול.

נצעד לאורך השביל הכבוש כשמצידו הימני הגבעות המקיפות את חורבת נכס ומצד השמאלי מטעי עצים. נמשיך עד שתסתיים גדר התיל וניכנס דרך הגשרון הקטן לחורבת נכס.

דרך כניסה נוספת, קצרה יותר אך תלולה, דרך רחוב המכונאי במרכז עינב (מול משרד הרישוי).

שביל ישראל חוצה את גבעות חורבת נכס מצפון-מערב לכיוון מזרח ולדרום-מזרח. בקטע זה שביל ישראל מתאים גם לאופניים ורכב שט.

תיאור המסלול

חורבת נכסחורבת נכס

הגבעה המרכזית (צפונית-מזרחית) כוללת את שרידי הכפר אל כונייסה. בתוך שרידי הכפר ניתן להבחין בסמטה הראשית, סמטאות צדדיות, מבני מגורים, חצרות ומבני השירות הצמודים להם, לרבות מספר טאבונים וממגורה.

אחד המבנים שימש ככל הנראה כמסגד וניתן לראות גומחת תפילה (המחראב) הפונה דרומה. כמו כן ניתן לראות שרידים המאפשרים להבין את שיטת הקירוי (בניית תקרות) של לפחות חלק מהמבנים – בניית קשתות פנימיות מקבילות לרוחב החדר והנחת ענפים בין קשת אחת לשנייה כבסיס להנחת מצע של זרדים, עלים ועפר. ובוואדי למרגלותיו של שרידי הכפר פזורים שפע עצי בוסתן.

הגבעה המערבית היא אתר של חורבה עתיקה שטרם נחפרה. מראש הגבעה נשקף מראה מרהיב (למעט לכיוון דרום-מזרח) הגבעה מכוסה בצמחייה, כמעט ללא שיחים ועצים.

הגבעה המזרחית – גבעה זו לא הייתה מיושבת במהלך הדורות, על אף שהיא גדושה בשרידי פעילות אדם. על המדרונות שילוב של צמחיה טבעית ועצים נטועים, וביניהם שיחייה עשירה.

המקום מומלץ מאוד כטיול אופניים או טיול רגלי המשלב: עתיקות, נופים וטבע יחדיו.

מסלול טיול

ניתן לטייל בין הגבעות וביניהן לרדת אל הוואדי, אם תרצו, משם תוכלו להמשיך עם השביל מערבה. מולכם תבחינו בחורשת אקליפטוסים גדולה, ניתן להמשיך בהליכה לכיוון זה, שם תתרשמו בעבודות הפיתוח לבניית גשר הרכבת שמוביל ממודיעין לירושלים זהו החלק המערבי ביותר של הפרוזדור האקולוגי המתחיל כאן ונגמר במבואות ירושלים.

הגבעות והמדרונות מנוקדות בעצים נמוכים ושיחים, בהם האשחר והאטד. לקראת חודש שבט פורחים במקום גם עצי שקד. בתקופת הפריחה מאירים את האזור פרחי סתיו צהובים, כלניות, רקפות, קקטוסים עבי כרס בצבעם הירוק ובמראם הקוצני אשר משלימים את התפאורה גם בחודשי קיץ.

חורבת נכסחורבת נכס

היסטוריה וארכיאולוגיה

גבעות חורבת נכס עשירות בשרידים מחיי האדם ופעילותו במקום מתקופות שונות. החל מהתקופות הפרה-היסטוריות ועד ימינו. ניתן למצוא במקום שרידי מבנים (רובם מתקופה מאוחרת), דרכים, כלי צור, מאגר מים חצוב, בורות מים, ספלולי אבן, מערות קבורה, מתקנים חקלאיים (גתות), ומדרגות חקלאיות (טרסות), מחצבות ועוד.

השביל החוצה את מרכז חורבת נכס מהווה חלק מ"שביל ישראל". הממצאים שנמצאו כאן מייצגים את התקופות הבאות : תקופת הברזל (התקופה הישראלית), התקופה הרומית, התקופה הביזנטית, התקופה הממלוכית ועוד.

אחד הצמחים המופיעים בתרבויות רבות שנמצא כאן הוא עץ הרימון. בסביבות החורבה ובוואדי – בוסתנים נטושים עם עצי זית, שקד וחרוב.

בחודשי הסתיו בולטת במקום פריחת חצבים (במדרון הצפוני של הגבעה המערבית), כלניות (במדרונות המזרחיים) ופריחת השקד (בסביבת החורבה ובוואדי).

בעלי חיים: פרות רועות באזור זה, עקרבים צהובים, חיפושיות, מרבה רגליים ועוד.

אזהרות ודגשים :
בכל רחבי שטח גבעות נכס שפע בורות ומערות. יש לנהוג בזהירות רבה בעת סיור בשטח. סביב חורבות מבני הכפר יש חללים רבים העלולים לקרוס. אין לסטות מן השבילים ואין להיכנס לחורבות מחמת סכנת מפולת!



פניה למוקד העירוני מוקד 106
פניה למוקד העירוני
חזור לראש העמוד