גבעת שר הידועה גם בשם חורבת שר, הינה שמורת טבע ואתר בעל משמעות ארכיאולוגית יקרה מפז, הנמצאת בכניסה הדרומית של העיר מודיעין מכבים רעות.

מדובר על מסלול מעגלי יפהפה אשר באביב פורח ומלבלב, האטרקציות הארכיאולוגיות נמצאות בראש הגבעה, שם תמצאו: בורות מים שימשו לשאיבת מים לצרכי האדם, גתות עתיקות, שומרות, מתקני כתישה, שקתות מים להשקיית צאן ובקר, גדרות אבנים לגידול גפנים ועוד מתקני חקלאות עתיקים, בוסתנים עתיקים שרידים מהיישוב שהיה כאן מהתקופות הביזנטית, העות'מאנית, הניאולתית הקדם-קרמית א', וכן שרידי מבנים ומתקנים וחרסים מתקופות הברזל, ההלניסטית, הרומית, הביזנטית והאסלאמית הקדומה.

גבעת שרגבעת שר

מידע למטיילים

למי מתאים: כל המשפחה.

אופי המסלול: מעגלי.

נגישות: לא נגיש.

עונה מומלצת: סתיו ובאביב כשהכל פורח.

משך המסלול: כשעה.

אורך המסלול: 1 קילומטר. בשבילים מסומנים של החברה להגנת הטבע.

לחצו כאן למיקום על המפה

לאתר טבע עירוני – גבעת שר

איך מגיעים

הכניסה הראשית לגבעה משדרות החשמונאים מול בית הכנסת החשמונאי העתיק. חנייה במגרש החנייה בספורטק בצומת שדרות מנחם בגין – או במגרש החנייה ברחוב ראובן הצמוד לבית הכנסת החשמונאי העתיק.

יש לחצות את הכביש במעבר חצייה פנו ימינה ומצד שמאל שלכם (כיוון דרום-מערב) תבחינו בגבעה שלמרגלותיה יש שלט הכוונה לגבעת שר. כאן תחילת המסלול בשביל שסומן על ידי החברה להגנת הטבע.

תיאור המסלול

גבעת שרגבעת שר

מהנקודה עם השילוט "גבעת שר" לכו אל השביל המוביל לגבעה על פי הסימון הירוק, לאחר שחציתם את מעבר הבקר. עלו אל ראש הגבעה לכיוון ימין, שם תפגשו בעושר הארכיאולוגי המתאר באופן מובהק את החיים הקדומים שהיו פה לפני אלפי שנים.

מתחם הבוסתן בראש גבעת שר – מתחם מוגדר ומרשים אשר משתרע על שטח נרחב יחסית ובו מתקנים אבן רבים, בולטים גלי אבן מסוקלים, חלקם בעלי גרם מדרגות לשומרות, במקום תמצאו בוסתן וסביבו ועל המדרון ממזרח לו קיימים שרידי חורבת שר, אשר נסקרו ונחפרו חלקית בחפירות ארכיאולוגיות.

בחודשים נובמבר 2015–ינואר 2016 ערכה רשות העתיקות חפירת בדיקה בגבעות שמצפון לחורבת שר במודיעין. בין הממצאים הרבים בשטח נמצאו תיחום של חלקות חקלאיות, שומרות, סכר, ערמות סיקול, שומרות, מכלאות, כבשני סיד, בורות מים, מערכות קבורה, גתות, ספלולים. כמו כן נחשפו מנזר, בית חווה ומבנה ציבורי גדול ששימשו בתקופה הביזנטית.

לקריאה נוספת היכנסו לרשות העתיקות – לחצו על הקישור.

באזור נחשפו חרסים מהתקופות הביזנטית, העות'מאנית, הניאולתית הקדם-קרמית א', וכן שרידי מבנים ומתקנים וחרסים מתקופות הברזל, ההלניסטית, הרומית, הביזנטית והאסלאמית הקדומה.

מדרום-מערב לחורבת שר משתרעת חורבת בית שנה, שבה התגלו בעבר שרידים מימי הבית השני. ממערב לשטח החפירה משתרעת חורבת חמים, והתגלו בה בעבר שרידים מהתקופות הניאוליתית הקדם-קרמית א', הפרסית, ההלניסטית והביזנטית.

לאחר שהתפעלתם מהיופי, הפריחה הססגונית והמגוון הארכיאולוגי זה הזמן לחזור, הדרך חזרה היא למעשה מסלול מעגלי לאחר שהגעתם לרום הגבעה ישנו שביל הפונה שמאלה (לכיוון צפון), המתחבר אל סימון השבילים בצבע שחור. עם השביל המסומן שחור תרדו חזרה בצורה מעגלית אל שער הכניסה בגדר הבקר, משם הדרך קצרה אל הרכב הממתין מעבר לכביש.

חורבת שרחורבת שר
המדרון הדרומיהמדרון הדרומי

התענגו על הנופים אליהם משקיפה הגבעה: באזור הדרום מערבי נראים בבירור לוד ורמלה באזור צפון מערב מרחוק נראה אזור גוש דן , מהחלק הצפוני של הגבעה רואים את שכונת ציפורים ופאתי מודיעין, מהחלק המזרחי רואים בבירור את הגבעות הדרומיות ושכונת מוריה, ומהחלק הדרומי היישוב נוף איילון ופארק איילון.

אפשרות מסלול נוספת היא בראש פסגת שר. שם תבחינו בהצטלבות סימוני שבילים, קחו ימינה לשביל המסומן באדום דרך בוסתן עצי זית גדול אל חורבת שר.

השביל מתחבר אל דרך העפר העוברת ממערב לגבעה, באוכף הטופוגרפי המחבר את גבעת שר עם גבעת בית שנה. מהאוכף ניתן לפנות דרומה, אל עבר נחל שעלבים וגבעת בן-דקר שמדרום לגבעת שר, גבעה הצמודה אף היא לשדרות החשמונאים.

לחילופין, ניתן לפנות מהאוכף צפונה עד לדרך הרחבה ביובל נחל ענבה ומשם חזרה מזרחה אל נקודת המוצא (הליכה של כ-20 דקות).

היסטוריה וארכיאולוגיה

שמו הערבי של המקום הוא ח'רבת אום-סור. המילה הערבית סור היא בעברית חומה והמילה אום ניתנת לפירוש כ-אם או כ-בעלת ולפיכך תרגום השם הערבי לעברית היא החורבה בעלת החומה או חורבת בעלת החומה. ב-1960 העניקה וועדת השמות הממשלתית למקום את השם חורבת שר (שאר) על-סמך דמיון שם. עם-זאת, ייתכן ומקור השימוש במילה הערבית סור מקורו בעברית דווקא.

ח'רבת אום-סור מוזכרת מספר פעמים בהקשר למשא-ומתן בין צה"ל לבין הלגיון הערבי (צבא ירדן) בתיווך האו"ם, על קביעת קו הפסקת-האש בשולי עמק איילון בתחילת ההפוגה השנייה בקרבות מלחמת העצמאות, בתחילת חודש אוגוסט 1948.

ממזרח תוחם את הגבעה כביש שדרות החשמונאים, העובר בקטע זה בערוץ נחל שלעבים. הערוץ מתעקל ליד גבעת שר דרומה ושוב מערבה ותוחם את הגבעה גם מדרום, בטרם ימשיך מערבה לקראת מפגשו עם נחל איילון. בקטע זה עוברת הדרך הישנה (חסומה היום) היא כבר פתוחה לדעתי. אשר קישרה בין מודיעין לקיבוץ שעלבים.

גבעת שרגבעת שר

בוטניקה ובעלי חיים

גבעת שרגבעת שר

בוטניקה
בגבעת שר מתקיימת צמחייה ארץ ישראלית טיפוסית עשירה מאוד, צמחים כגון: אשחר מצוי, מקור החסידה, אדמומית, חרדל, סירפד, ליבנה רפואי ואלון. ואם תגיעו בתקופת האביב מדובר בחוויה יוצאת דופן של פריחה עונתית נפלאה של פרחי בר למשל : פשתה מצויה, רקפת לבנה, רקפת ורודה, עוזרר מצוי, סביון מצוי, סייפן מצוי פורח בצבע כחול-סגול (ממשפחת האירוסים) , קחוון, שום לבן ועוד. במקום מצויים עצי חרוב עתיקים ואלון מצוי.

בעלי חיים
צבי יבשה, תנים (אשר קול יללותיהם נשמעים היטב בלילות בשכונות הסמוכות לגבעה) , שועלים, עקרבים צהובים ועוד.



פניה למוקד העירוני מוקד 106
פניה למוקד העירוני
חזור לראש העמוד