מיקום וגבולות

אתר משולב – שטח פתוח עשיר במגוון מיני חי וצומח. בשיא הגבעה קיימת חורבה עתיקה ושרידי כפר ערבי קטן.

מיקום: האתר ממוקם במערבה של העיר, צמוד ומדרום-מערב לפארק הטכנולוגי.

רחובות: ממזרח ודרום-מזרח – שדרות המעלה (הכביש המחבר בין הפארק הטכנולוגי למרכז עינב); מצפון – רחוב צלע ההר; מצפון-מערב, מערב ודרום-מערב – שטח פתוח.

נ.צ.מ - נקודת ציון מרכזית: 646697 / 196362

דרכי הגישה ומערכת השבילים

הגישה הקלה ביותר היא מהכביש 4 פנימי המחבר בין הפארק הטכנולוגי למרכז עינב (אזור התעסוקה לאזור המלאכה) לצד הכביש מופיע שלט ההסבר הירוק המכוון אל אחת הדרכים לעלות לגבעה.

את גבעת חרובה מחבקים דרכי עפר סביב. דרך עפר נוחה עולה על המדרון המזרחי של הגבעה עד למפגש עם דרך עפר הפונה שמאלה (דרומה). מנקודה זו דרכי-העפר הן לרכב רב מינוע (4X4) בלבד. דרך העפר הממשיכה ישר מתעקלת על המדרונות המזרחיים והצפוניים של הגבעה עד למפגש עם דרך עפר נוספת המגיעה מהפארק הטכנולוגי.

הדרך המוליכה שמאלה מקיפה את גבעת חרובה מדרום ומטפסת אל שביל ישראל, מעט מדרום לגבעת חורבת רגב. דרך קצרה מסתעפת מדרך עפר זו ומגיעה עד מרגלות צידה הדרומי של גבעת חרובה, מקום נוח יחסית לטיפוס.

מהקצה המערבי של הפארק הטכנולוגי יוצאת דרך עפר דרומה, תחילה לאורך צידו המערבי של הפארק הטכנולוגי ובהמשך בערוץ המוליך אל עבר האוכף הטופוגרפי שבין גבעת חרובה לגבעת רגב (לרכב רב מינוע, 4X4, בלבד). לפני האוכף מטפסת הדרך ימינה בתלילות אל גבעת רגב, ושם מתחברת עם תוואי שביל ישראל.

גבעת רגב – מראה מגבעת חרובה. מימין נראית דרך העפר גבעת רגב – מראה מגבעת חרובה. מימין נראית דרך העפר

על האתר

גבעת חרובה – מבט אל עבר אזור התעסוקה (ליגד)גבעת חרובה – מבט אל עבר אזור התעסוקה (ליגד)

גבעת חרובה ממוקמת במערבה של העיר מודיעין מכבים רעות, כאשר חלקה הצפון-מזרחי של הגבעה נושק לדרום הפארק הטכנולוגי (אזור התעסוקה).

בשיא הגבעה קיימות חורבות של הכפר הערבי הקטן חרובה שהתקיים עד 1948. בין החורבות בולט מבנה קדום יותר העשוי אבני-גזית מסותתות היטב, ככל הנראה מצודה קטנה מהתקופה הרומית. סביב לחורבות ועל מדרונות הגבעה קיים ריכוז גדול של בוסתנים.

גבעת חרובה מתגבהת מעל סביבתה מצפון, מזרח ודרום. ממערב מתחברת הגבעה באוכף טופוגרפי אל גבעת חורבת רגב.

בוטניקה וזאולוגיה

במרכז הגבעה בוסתן מרשים, רובו של עצי שקד וכן עצי זית, שיזף, אורן וברוש. בשוליים המזרחיים והדרומיים של הגבעה נמצאת שיחייה פתוחה של אשחר ארץ-ישראלי, זקנן שעיר וצומח עשבוני מגוון. בשוליים הצפוניים והמערביים – נטיעות צעירות של קק"ל של עצים רחבי-עלים, כדוגמת חרובים. באזור זה ריכוז פרטים טבעיים ומרשימים של לבנה רפואי.

צמחים נדירים באזור הם השיכרון הזהוב הצומח על קירות החורבה הרומית וכן חבצלת קטנת-פרחים, בוצין מזרחי וציפורנית מפושקת.

עניין מיוחד יש בפריחת השקדיות המרשימה וריכוזים של חבצלת קטנת-פרחים בחודש פברואר, וכן פריחת מרבדי קחוון מצוי, מקור-חסידה גדול ומרווה דגולה בחודשים ינואר עד מרץ.

קישור למיני הצומח שנסקרו במקום

קישור לסוגי היונקים שנסקרו במקום

קישור לסוגי החרקים שנסקרו במקום

קישור לסוגי הזוחלים שנסקרו במקום

קישור לסוגי עופות שנסקרו במקום

אלבום תמונות: בלב סבך הצמחייה על גבעת חורבת חרובהאלבום תמונות: בלב סבך הצמחייה על גבעת חורבת חרובה
אלבום תמונות: פריחת שקדאלבום תמונות: פריחת שקד
אלבום תמונות: בוסתן מגודר בחלקה הדרום-מזרחי של גבעת חרובהאלבום תמונות: בוסתן מגודר בחלקה הדרום-מזרחי של גבעת חרובה
אלבום תמונות: דמומית קטנת פרי	אלבום תמונות: דמומית קטנת פרי
אלבום תמונות: חרצית עטורהאלבום תמונות: חרצית עטורה
אלבום תמונות: סרפד כדורים	אלבום תמונות: סרפד כדורים
אלבום תמונות: שקד אלבום תמונות: שקד
אלבום תמונות: פריחה אביבית		אלבום תמונות: פריחה אביבית
אלבום תמונות: קחוון מצויאלבום תמונות: קחוון מצוי
אלבום תמונות: נטיעות קקל ממזרח לגבעת חרובהאלבום תמונות: נטיעות קקל ממזרח לגבעת חרובה
אלבום תמונות: צמחיית בוסתןאלבום תמונות: צמחיית בוסתן
אלבום תמונות: בוסתן בחלקה הדרום-מערבי של הגבעה. ברקע גבעת רגבאלבום תמונות: בוסתן בחלקה הדרום-מערבי של הגבעה. ברקע גבעת רגב
אלבום תמונות: עץ שיזף אדיר ממדיםאלבום תמונות: עץ שיזף אדיר ממדים
אלבום תמונות: תחנת הרחה (גללים) של צבאים. בסביבת גבעת חרובה גרה משפחת צבאים הנראית לעיתים תכופותאלבום תמונות: תחנת הרחה (גללים) של צבאים. בסביבת גבעת חרובה גרה משפחת צבאים הנראית לעיתים תכופות

היסטוריה

בחלקה הגבוה של הגבעה ניתן לראות שרידים של בתים הרוסים, בתי הכפר הקטן חרובה שהתקיים במקום עד 1948. החוקר הצרפתי בן המאה ה-19, ויקטור גרן, הזכיר את המקום ככפרי ובו בקתות בודדות. במפקד הבריטי משנת 1945 נמנו במקום 170 נפש. במלחמת העצמאות נכבש הכפר במסגרת אירועי היום הראשון של מבצע דני, ה-10 ביולי 1948, כאשר כוחות חטיבת יפתח נעים מסביבת נען אל עבר עינאבה ומשם המשיך עיקר הכוח אל עבר ג'מזו. כוח קטן נשלח מעינאבה אל עבר חרובה והשתלט על המקום.

על-פי חלק מהחוקרים, חרובה היא מקומה של כפר-חרובא (או חריבה), מקום הנזכר בתלמוד הירושלמי, מדרש איכה רבה וילקוט שמעוני בהקשר לסיפור המיוחס לימי מרד בר-כוכבא ועוסק בשני אחים בני הכפר. על-פי הסיפור, הרומאים יצאו להילחם באחים, אולם לא הצליחו במשימתם וספגו אבדות קשות מהאחים. לפני שהתייאשו ונסוגו, ערכו הרומאים ניסיון נוסף והאחים יצאו שוב לקראתם. פגש בהם זקן אחד ובירכם שאלוהים יסייע להם, אולם האחים השיבו לו בצורה יהירה ומתריסה, התייחסות אשר הביאה למותם.

חרובה כמקום פרוץ מרד בר-כוכבא, על-פי פרופ' מ. אבי-יונה מתוך: אטלס כרטא לתקופת בית שני, המשנה והתלמוד

בגרסאות שונות וכנראה מאוחרות יותר נוספו לסיפור אלמנטים נוספים, דוגמת מותם של האחים לא מידי אדם, אלא על-ידי נחשים שנכרכו סביב צווארם, הבאת גופות האחים (או ראשיהם) לפני אדריאנוס עצמו ועוד (סיפורים אלו מיוחסים גם לבר-כוכבא עצמו). מכל מקום, נפילתם של שני האחים נחשב על-ידי חלק מהחוקרים כאירוע שהצית את אש המרד (על-אף שמקובל במחקר כי ההכנות למרד ארכו זמן רב לפני התחלת המרידה בפועל).

בשיאה של גבעת חרובה נמצאים שרידי מבנה גדול בנוי אבני גזית מסותתות היטב, ככל הנראה מצודה קטנה המיוחסת לתקופה הרומית. גבעת חרובה משקיפה מדרום אל עבר ערוץ נחל גמזו, אשר לצידו עברה אחת הדרכים העתיקות אשר קישרו בין לוד לירושלים. האם נבנתה המצודה כדי להגן על הדרך העוברת מצפון לחרובה? האם נבנתה בעקבות פעילות האחים בני כפר חרוב בימי מרד בר כוכבא? שאלות אלו יישארו ככל הנראה ללא מענה.

חרובה כמקום פרוץ מרד בר-כוכבאחרובה כמקום פרוץ מרד בר-כוכבא
אלבום תמונות: אלבום תמונות:
אלבום תמונות: אלבום תמונות:
אלבום תמונות: שרידי דרךאלבום תמונות: שרידי דרך
אלבום תמונות: גת אשר הוסבה מאוחר יותר למערת קבורה – המדרון הצפוני של גבעת חרובהאלבום תמונות: גת אשר הוסבה מאוחר יותר למערת קבורה – המדרון הצפוני של גבעת חרובה
אלבום תמונות: גת אשר הוסבה מאוחר יותר למערת קבורה – המדרון הצפוני של גבעת חרובהאלבום תמונות: גת אשר הוסבה מאוחר יותר למערת קבורה – המדרון הצפוני של גבעת חרובה

חשוב לדעת

אזהרה!

    זהירות – אין שבילים מסומנים בגבעת חרובה. יש לטייל במקום בזהירות רבה!



פניה למוקד העירוני מוקד 106
פניה למוקד העירוני
חזור לראש העמוד